Hoppa till huvudinnehåll

Studiehandledare: "På läslovet ska abiturienterna bara behöva repetera"

elisabeth wik-nylund
Elisabeth Wik-Nylund, studiehandledare vid Korsholms gymnasium. elisabeth wik-nylund Bild: Yle/Anna Ruda Korsholms gymnasium,Elisabeth Wik-Nylund

Nu borde abiturienterna vara välförberedda inför studentskrivningarna. Det anser studiehandledaren Elisabeth Wik-Nylund.

Under läslovet fram till skrivningarna ska de bara repetera allt de har lärt sig under gymnasietiden.

Wik-Nylund berättar att kurserna under den sista perioden innan läslovet har bestått av repetition inför studentexamen.

- Abiturienterna blir automatiskt förberedda så att de bara har att finslipa det sista där hemma under läslovet.

Repetitionstillfällen

Hon berättar att efter några veckor hemma får abiturienterna komma till skolan på repetitionstillfällen så att de under den sista veckan av läslovet vet vad de ännu behöver satsa på.

- Om de har fått frågor under läslovet har de då möjlighet att fråga läraren eller sina klasskompisar.

Abiturienterna brukar ta tillvara repetitionstillfällena.

- Nu har de insett att det är allvar. Det var någon som sa att man under ettan och tvåan går kurserna bara för att man måste, men nu ångrar man sig när man inte tagit tillvara alla chanser att lära sig. Det är så dags nu.

Wik-Nylund säger att en del av abiturienterna är nervösa inför skrivningarna.

- En del tar det fortfarande lite väl lugnt och de har inte ännu heller insett att de borde börja jobba.

Dela upp skrivningarna

Hon påminner om att abiturienterna kan dela upp studentskrivningarna på upp till tre tillfällen.

Några av årets abiturienter skrev något ämne redan på våren på tvåan och alla av dem som tänker bli studenter i vår vid Korsholms gymnasium skrev något ämne under höstens studentskrivningar.

- Därför vet de vad som väntar och behöver inte vara jättenervösa inför själva skrivningarna.

Under läslovet gäller det enligt Wik-Nylund att börja läsa redan första dagen.

- Nästan en månad kan kännas väldigt länge, men dagarna går snabbt om man bokar in en massa annat.

Lägga upp lässchema

Hon säger att man ska utnyttja tiden under läslovet, samtidigt som man inte kan läsa från morgon till kväll. Man ska planera in pauser.

- Det som kanske är effektivast är att göra upp ett dagsschema, så att man läser två timmar, tar kaffepaus, läser en stund till och sen tar man lunchpaus. Så går man ut och gör något och så tar man ett pass till på eftermiddagen. På kvällen kan man koppla av eftersom man inte kan läsa för långa dagar. Men då man läser ska man läsa effektivt.

Vill du också göra ett lässchema? Kampanjen Pressad berättar hur det går till: Så gör du ett lässchema för studentskrivningarna

En av studiehandledarens uppgifter är att hjälpa abiturienterna med vilka ämnen de ska skriva i studentexamen. Alla måste skriva modersmålet. Wik-Nylund säger att de flesta skriver finska, engelska och matematik.

- Sen plockar man ut något realämne, enligt intresse. En del skriver också ett frivilligt kort språk, hos oss kan man skriva tyska, franska eller spanska.

Hon berättar att en del är väldigt nervösa under studentskrivningsdagarna.

- Andra tänker, så som man borde tänka, att nu har de gjort vad de kan och nu är det bara att sätta sig ner och skriva sitt bästa.

Ge läsro

Wik-Nylund skickar en hälsning till abiturienternas föräldrar att de ska komma ihåg att läslovet är till för att förbereda sig inför studentskrivningarna.

- Så man behöver läsro.

Öva inför skrivningarna med gamla studentprov i förnyade Abimix - där hittar du också mycket tips och råd inför skrivningarna.