Hoppa till huvudinnehåll

The Florida Project – ett försök att få syn på de marginaliserade genom ett barnperspektiv

tre barn på en balkong ur filmen the florida project
Regissören Sean Baker vill att ”The Florida projekt” ska få publiken att känna att de tillbringar sommaren tillsammans med Moonie och hennes vänner. tre barn på en balkong ur filmen the florida project Bild: finnkino The Florida Project,Willem Dafoe,Jean Baker

När den amerikanska filmaren Sean Baker ville berätta om fattigdom i dagens USA valde han ett annorlunda grepp – att skildra livet på ett sjaskigt motell genom sexåriga Moonies ögon. Barnperspektivet blev så lyckat att filmen The Florida Project har hyllats på festivaler världen över.

Sexåriga Moonie bor i Florida, ett stenkast från Disneyworld – men i en helt annat verklighet. Hennes mamma hyr ett rum på The Magic Kingdom Motel, där den slitna fasaden målats lila för att dölja bristerna. Här bor människor som inte kan få en fast bostad, och som varje vecka riskerar att bli hemlösa om de inte lyckas skrapa ihop pengarna till hyran.

Halley (Bria Vinaite) och dottern Moonee (Brooklynn Prince)
”The Florida Project” har ett tydligt socialt ärende: att skapa medvetenhet kring den dolda hemlösheten i USA. Halley (Bria Vinaite) och dottern Moonee (Brooklynn Prince) Bild: Finnkino The Florida Project,Bria Vinaite

Men för Moonie är tillvaron på motellet faktiskt magisk. Överallt finns andra barn att leka med och underverk att upptäcka – en kohage, ett övergivet hus eller gratis glass. Regissören Sean Baker vill att The Florida Project ska få publiken att känna att de tillbringar sommaren tillsammans med Moonie och hennes vänner.

– Fotografen vred upp färgerna, bara en liten aning, så att man får känslan av att se världen med ett barns skarpa sinnen. Och så placerade vi kameran så att den tittar upp på barnen, så att de blir långa och storslagna, berättar Sean Baker när vi ses på filmfestivalen i London.

Öka medvetenheten kring den dolda hemlösheten

The Florida Project har ett tydligt socialt ärende: att skapa medvetenhet kring den dolda hemlösheten i USA. Genom att vi får följa med Moonie på hennes äventyr kan vi identifiera oss med henne och verkligen se otryggheten som hon lever i.

– Moonie gör det bästa av sin situation, hon har inte råd att besöka en djurpark så istället gå hon på safari i kohagen bakom motellet. Jag ville att publiken skulle känna igen sig själva som barn i henne, och lämna bion med en större medvetenhet om de verkliga barn som lever i Moonies situation, säger Sean Baker.

Bobby (Willem Dafoe) på knä framför Moonee (Brooklynn Prince) vid huset där de bor.
Willem Dafoe hoppas att filmen ska inspirera publiken att engagera sig för att minska klyftorna i USA. Bobby (Willem Dafoe) på knä framför Moonee (Brooklynn Prince) vid huset där de bor. Bild: Finnkino The Florida Project,Willem Dafoe,Brooklynn Prince

Willem Dafoe spelar surrogatpappa

De flesta skådespelarna i The Florida Project är amatörer – med ett undantag. Willem Dafoe, känd från filmer som Plutonen och Spider-Man spelar motellföreståndaren Bobby. Han fungerar som en sorts surrogatpappa till barnen på motellet. Han håller ett öga på dem, jagar bort främlingar och försöker lugna upprörda känslor – hos både vuxna som barn.

Bobby vill bara ha lugn och ro, och måste använda olika strategier för att hantera olika människor. Han utmärker sig inte, men han har ett gott hjärta och en tro på människan. Han slits hela tiden mellan att vilja vara schysst och att upprätthålla ordningen, förklarar Willem Dafoe.

Filmen spelades in på ett riktigt motell, med personal och gäster, något som hjälpte Dafoe i arbetet med rollen.

– Min rollfigur är en arbetande man, och vi var på ett fungerande motell så då fick jag utföra det arbetet. Jag fick skicka ut den riktige föreståndaren från hans kontor och göra hans jobb medan kameran rullade, säger han.

Hoppas att amerikaner blir bättre på att hjälpa varandra

Willem Dafoe hoppas att filmen ska inspirera publiken att engagera sig för att minska klyftorna i USA, att biobesökarna ska känna solidaritet med invånarna på The Magic Kingdom Motel.

– Jag kanske är naiv men jag tycker att vi amerikaner måste bli bättre på att dela med oss. Vi har råd att hjälpa varandra.

Text: Karin Svensson