Hoppa till huvudinnehåll

Tre åk och tre misslyckanden för "turisten" Piiroinen – OS-guldet till suveräna Shaun White

Shaun White vann OS-guld i halfpipe.
Shaun White vann OS-guld i halfpipe. Shaun White vann OS-guld i halfpipe. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press PyeongChang 2018,olympiska vinterspelen,Shaun White

Peetu Piiroinen åkte tre gånger i OS-finalen i halfpipe men misslyckades i varje hopp. Piiroinen slutade på tolfte plats i OS-finalen som vanns av suveräna Shaun White.

Amerikanen Shaun White låg på andra plats inför det sista åket men då gjorde han ett fantastiskt åk som bäddade för hans tredje OS-guld i disciplinen halfpipe. Poängen i sista åket var fantastiska 97,75.

White vann OS-guld också i Turin 2006 samt i Vancouver 2010, men misslyckades i Sotji 2014 – nu fick han plåster på de ryska såren.

OS-silver gick till Japan och Ayumo Hirano medan Australiens Scottie James vann OS-brons. Medaljtrion var också de tre bästa i kvalet.

Piiroinen föll tre gånger

Finländaren Peetu Piiroinen hade inte en bra dag på jobbet: den rutinerade 29-åringen som gjorde sitt tredje OS föll i alla sina tre åk och slutade på en försmädlig tolfte och sista plats med poängen 13,50.

– Åken lyckades inte alls och nivån var så hög att även om jag hade lyckats med mina hopp så hade jag inte klarat mig. Särskilt de i topp-3 gjorde helt otroliga åk, säger Piiroinen till Yle.

– Det var svårt att se konturerna. Jag var nog en riktig turist i det här gänget, säger Piiroinen och tillägger att han är glad som inte skadade sig i fallen.

Receptet för hur han ska klara sig i fortsättningen är dock enkelt:

– De andra åker bättre. Det är bara att träna mera.

Nästa chans att visa vad han går för – den sista i årets OS – får Piiroinen nästa vecka i disciplinen big air.

– Det är ganska enkelt: ett hopp räcker. Måste försöka på något stort och se till att jag landar rätt. Hoppas vi finländare klarar oss lite bättre än hittills.

I OS i Vancouver 2010 fick Piiroinen OS-silver i halfpipe.

De finländska snowboardherrarnas motiga inledning i OS fortsätter: samtliga fyra åkare missade finalen i slopestyle under helgen. Men som tur har vi Enni Rukajärvi!

Resultat:

1. Shaun White USA 97,75
2. Ayumu Hirano JPN 95,25
3. Scotty James AUS 92,00

4. Ben Ferguson USA 90,75
5. Patrick Burgener SUI 89,75
6. Chase Josey USA 88,00
7. Raibu Katayama JPN 87,00
8. Jake Pates USA 82,25
9. Jan Scherrer SUI 80,50
10. Kent Callister AUS 62,00
11. Yuto Totsuka JPN 39,25
12. Peetu Piiroinen FIN 13,50

 • De seglar till Sydeuropa utan att kunna segla

  Raseborgarna för loggbok på sociala medier.

  På söndag (19.8) kastar Alfons Grönqvist och Kalle Määttä loss från hamnen i Ekenäs. Målet är Malta i Medelhavet. Ingendera har någon större segelvana men räknar med att de lär sig under färden.

 • Ett försvarstal för den föraktade dansbandsmusiken

  Finns det något mera laddat än att gilla kramgoa låtar?

  Banalt och kommersiellt dravel byggt på enkla ackord och ännu enklare texter. Ungefär så brukar det låta när dansbandsmusiken får sig en omgång. Jag väljer att kalla den social, positiv och allmängiltig.

 • Latvala krigar om pallplacering i Tyskland – Tänak går mot seger

  Latvala, Neuville och Sordo ligger alla inom två sekunder.

  Jari-Matti Latvala ligger på tredje plats i Tysklands VM-rally efter elva specialsträckor. Latvala går en hård kamp om den sista pallplaceringen med Thierry Neuville och Dani Sordo. Esten Ott Tänak har dominerat under veckoslutet och leder rallyt före Sebastien Ogier.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport