Hoppa till huvudinnehåll

Vårberga bibliotek i Borgå väcker diskussion: "Bokutbudet är på tok för litet"

Nya Vårberga bibliotek
Det nya biblioteket i Vårberga i Borgå är inte stort. Nya Vårberga bibliotek Bild: Yle/Stefan Härus Borgå,bibliotek,vårberga bibliotek

Trehundraåttio kvadratmeter och otaliga hyllmeter med böcker blev 160 kvadratmeter och rejält nedskuret bokutbud. Reaktionerna har inte låtit vänta på sig.

På sociala medier och i tidningars insändarspalter går diskussionens vågor höga om Vårberga bibliotek i Borgå.

Vårbergabon Liisa Svahn har varit en flitig bibliotekskund i många år.

När Yle Östnyland träffar henne utanför nybyggda Vårberga bildningscentrum är hon på väg in till biblioteket för att lämna tillbaka en läst bok samtidigt som hon ska låna en bok som hon har beställt.

- Jag tycker inte om det nya biblioteket, säger Svahn.

Hon skulle vilja gå rad för rad och undersöka utbudet i hyllorna. Hon skulle vilja läsa på baksidan av böckerna vad de handlar om.

- Det är snabbt gjort här. Det här biblioteket är alldeles för litet, säger Svahn.

För litet och för smalt bokutbud

Att det nya biblioteket blev så litet förvånar Svahn.

- Det blir nog att beställa böcker. Det är sällan jag hittar något här, säger hon.

Hittills har hon bara hittat två böcker som har intresserat henne direkt i hyllan.

- Utbudet är på tok för litet. Det är inte bra, säger Svahn.

En annan sak som förvånar Liisa Svah, är att biblioteket är så tomt på folk.

- Det är nästan aldrig kunder i biblioteket, medan det gamla biblioteket sjöd av liv, säger Svahn.

Liisa Svahn utanför Vårberga bibliotek i Borgå
Vårbergabon Liisa Svahn är inte nöjd med det nya biblioteket. Liisa Svahn utanför Vårberga bibliotek i Borgå Bild: Yle/Stefan Härus Borgå,Liisa Svahn

Gamla bibliotekets läge var bättre

Biblioteksfunktionär Lena Pelkonen medger att kundströmmen är mindre än vad den var i det gamla biblioteket.

- Jag antar att det kan ha att göra med att det gamla bibliotekets läge var bättre eftersom det fanns vid köpcentret där människor samtidigt handlade och uträttade andra ärenden, säger Pelkonen.

Biblioteksfunktionärerna har fått en del kritik från kunder men många kunder är också nöjda.

Enligt Pelkonen har kunderna varit positiva till att biblioteket så snabbt kan få tag i de böcker som saknas i hyllorna.

- Två gånger i veckan har vi en transport som hämtar reserverade böcker från andra bibliotek i regionen, säger Pelkonen.

Lena Pelkonen - bibliotekarie vid Vårberga bibliotek i Borgå.
Biblioteksfunktionär Lena Pelkonen och så gott som alla bokhyllor ryms på en enda bild. Lena Pelkonen - bibliotekarie vid Vårberga bibliotek i Borgå. Bild: Yle/Stefan Härus Borgå,bibliotek,lena pelkonen

Snabbare rotation av bokutbudet

Personalen vid biblioteket i Vårberga har tagit kundernas kritik på allvar och till en del funderat på hur man kunde förbättra utbudet.

- Vi har funderat på hur vi kunde erbjuda ett större utbud och på vilket sätt vi snabbare kunde byta ut bibliotekets hela utbud, säger Pelkonen.

Tarja Holopainen besöker Vårberga bibliotek för att lämna tillbaka en bok. Hon är nöjd med filialen.

- Visst är det litet, men det fungerar. Personalen är trevlig och de förlängda öppettiderna är också en bra sak. Beställningarna fungerar också riktigt bra, säger Holopainen.

Nya Vårberga bibliotek
Nya Vårberga bibliotek Bild: Yle/Stefan Härus Borgå,bibliotek,vårberga bibliotek

Bara nyare böcker i hyllorna

Att det blir en hel del beställningar beror på att det i bibliotekets utbud enbart finns böcker utgivna efter 2012. Söker man efter äldre böcker måste de beställas.

- På grund av de små ytorna var vi tvungna att gå in för det här, men vissa klassiker finns nog i hyllorna, säger biblioteksfunktionär Kari Hovi.

Att biblioteket och ungdomslokalen Nuokka blev mindre än de gamla motsvarande lokalerna har Hovi funderat en hel del på.

- Det är högt till tak, det vill säga många kubikmeter, men inte så många kvadratmeter. Samma sak gäller de nya ungdomslokaliteterna, säger Hovi.

Idrottssalen är däremot närmare tusen kvadratmeter stor.

- Man kan ju fundera över varför man prioriterat så, säger Hovi.

Nya Vårberga bibliotek
En positiv sak är att Vårberga bibliotek är ett så kallat meröppet bibliotek - det vill säga, man kan besöka biblioteket utanför ordinarie öppethållningstid. Nya Vårberga bibliotek Bild: Yle/Stefan Härus Borgå,bibliotek,öppethållning,skylt,vårberga bibliotek

Positivare inställning efterlyses

Enligt Hovi är det trots allt skäl att vara tacksam. Det sämsta alternativet hade varit att man inte hade gått in för något närbibliotek alls eftersom tiderna är sådana att allt ska centraliseras i stora enheter.

- Vi fick ju trots allt ett nytt och trevligt närbibliotek. Jag hoppas att kunderna skulle bekanta sig med biblioteket och i stället för att klaga på sociala medier och i tidningarnas insändarspalter, säger Hovi.

Visst är det enligt Liisa Svahn bättre ett litet bibliotek än inget bibliotek alls, men hon skulle inte ha något emot om biblioteket flyttade tillbaka till de gamla lokaliteterna ett stenkast ifrån.

- Absolut, skrattar Svahn, det är ju helt tomt där. Jag har faktiskt besökt huvudbiblioteket i Borgå centrum och kände stor sorg när jag där råkade se de tomma hyllorna från gamla Vårberga bibliotek, säger Svahn.

Köpcentret i Vårberga i Borgå
Den långa raden av fönster i andra våningen beskriver bra hur stort det gamla biblioteket i Vårberga var. Köpcentret i Vårberga i Borgå Bild: Yle/Stefan Härus Borgå,bibliotek,handelscentra,vårberga före detta bibliotek
Ingången till Vårberga före detta bibliotek i Borgå
Ett meddelande på det före detta bibliotekets dörr talar om vart biblioteket flyttat. Ingången till Vårberga före detta bibliotek i Borgå Bild: Yle/Stefan Härus Borgå,vårberga före detta bibliotek
Vårberga före detta bibliotek
Texten finns kvar, men lokaliteterna är tomma. Vårberga före detta bibliotek Bild: Yle/Stefan Härus Borgå,bibliotek,vårberga före detta bibliotek