Hoppa till huvudinnehåll

Veteranen hyllade Hirvonen: "Det återstår ännu starter för honom"

Eero Hirvonen tävlade i nordisk kombination vid OS 2018.
Eero Hirvonen sexa i nordisk kombination. Eero Hirvonen tävlade i nordisk kombination vid OS 2018. Eero Hirvonen,nordisk kombination,eetu hirvonen

Eero Hirvonen höll sin placering från backmomentet i nordisk kombination när han var sexa i mål i tisdagens tävling vid vinter-OS i Pyeongchang. Veteranen Hannu Manninen var full av beundran för sin betydligt yngre landslagskamrat. "En fantatisk OS-debut av honom", sade Manninen till Yle Sporten.

Det såg faktiskt tidvis ut som om de skulle kunna gå vägen.

Eero Hirvonen satte fart ut i skidspåret och tog upp jakten på de fem män som hade hoppat bättre än honom, men några skalper blev det inte för 22-åringen.

– Jag tog en chansning på första varvet och försökte jaga ikapp de 16 sekunder jag hade till tätklungan. Mitt mål var att hinna upp gänget på första varvet och sen kämpa om medaljerna. Jag fick ingen hjälp och nådde inte ända fram och efter det gällde det bara att kriga sig i mål med ganska trötta ben, säger Hirvonen till Yle Sporten efter sin första OS-start.

Placeringen blev sexa, det vill säga exakt samma som han hade efter backmomentet.

– Jag fick en bra känsla för normalbacken med ganska många hopp, så jag lyckades göra min egen prestation i backmomentet. Det var ingen jackpot, men det var helt OK. Hade jag haft tio sekunder kortare avstånd upp hade jag nog kämpat om medaljerna, räknade Hirvonen.

Debutanten gillade upplevelsen i det betydligt varmare vädret i Pyeongchang, men hade ändå en viss tomhet i blicken när han lakoniskt konstaterade:

– Det är otroligt fint att vara här och tävla men den där sjätte platsen gör nog ingen glad.

Flankstöd av Manninen

En som var otroligt nöjd med sin insats var veteranen Hannu Manninen som i och med onsdagens tävling redan deltar i sitt sjätte OS.

Hannu Manninen startade ut samtidigt med den en minut långsammare Arttu Mäkiaho.
Hannu Manninen startade ut samtidigt med den en minut långsammare Arttu Mäkiaho. Hannu Manninen startade ut samtidigt med den en minut långsammare Arttu Mäkiaho. Bild: Lehtikuva Hannu Manninen,Arttu Mäkiaho

Han var också snabb att berömma sin yngre kollega.

– Eero stod för en fin debut på OS-nivå, han gjorde ett fantastiskt tävlingshopp i det läge han hade och kämpade så gott det gick i spåret. Det räckte inte ända fram den här gången, men ännu återstår det starter för honom, säger Manninen.

Det lär också bli fler starter för 39-årige Manninen, som visade prov på bra skidform med den åttonde snabbaste tiden av alla ute i spåret.

– Det smakade riktigt bra. Jag fick bra fart på skidorna och presterade säsongens bästa åkning för egen del nu i säsongens viktigaste tävling. Alla förberedelser verkar ha lyckats. Skidåkningen har känts bra och stark under de senaste dagarna och så var det också i loppet, konstaterar Manninen.

Manninen gjorde sin första OS-start som 15-åring i Lillehammer 1994 och har ett rejält perspektiv när han jämför 2018 med medlet av 90-talet.

– På sätt och vis kunde jag ta det passligt lugnt. Man har ett visst perspektiv till tävlingarna och hur allting fungerar. Jag kunde också njuta mer av stämningen och atmosfären när det inte fanns någon onödigt spänning i luften.

Manninen vet också att han inte slåss om framskjutna positioner individuellt. Hans huvudmål är lagtävlingen, och dagens insats gör att piloten Manninen blir svår att peta.

– Jag skulle gärna vara i det läget att jag kunde vara indragen i medaljstriden också individuellt och visst försöker jag hela tiden göra så väl ifrån mig som möjligt, men ser man två säsonger tillbaka så måste jag vara realist angående min egen nivå. Det är onödigt att eftersträva utopi, jag håller mig inom realistiska gränser, det blir också mer rofyllt så, filosoferar Manninen.

Herola besviken

Ilkka Herola gick i sin tur in i tävlingen med högt uppskruvade förväntningar, men hoppmomentet gjorde inte uppgiften i skidspåret lätt.

Ilkka Herola tog nio placeringar i skidmomentet.
Ilkka Herola tog nio placeringar i skidmomentet, men var besviken. Ilkka Herola tog nio placeringar i skidmomentet. Bild: Lehtikuva Ilkka Herola

Trots att Herola var nästsnabbast av alla i spåret blev han en god bit från täten på åttonde plats, en dryg minut efter vinnaren Frenzel.

– Tyvärr ganska bekant för mig. Det finns inget att hämta när man går ut och man får jobba ensamt hela vägen. Det känns som ett etablerat utgångsläge för mig, säger Herola.

Dagen förstördes egentligen i hoppomgången, där rök förhoppnignarna om en framskjuten placering.

– Det grämer mig en hel del när träningarna gick så bra. Jag vet att det inte finns några egentliga problem med hoppformen, men sen lyckas jag alltid gräva fram ett skithopp till tävlingen, säger Herola.