Hoppa till huvudinnehåll

Borås stad efterlyser finsk arbetskraft på sommarjobbsmässa i Åbo – ”Många med finsk bakgrund tappar svenskan då de blir gamla”

Sommarjobbsmässa i Åbo.
Sommarjobbsmässa i Åbo. Bild: Yle/Lina Frisk. Mässa

Förutsättningarna för att få sommarjobb är bättre än på flera år. I regionen finns det speciellt jobb inom kundtjänst. Men också i Sverige finns det jobb för finländska ungdomar.

I Åbo stadsteater står montrarna med arbetsgivare uppradade längs med väggarna och i gångarna trängs ungdomar i jakt efter sommarjobb. Förutsättningarna för att få jobb är bättre än på flera år och det syns på sommarjobbsmässan i Åbo.

I Åbo finns det främst jobb inom servicebranschen, vilket också är den bransch som lockar de flesta ungdomarna idag. En av dem är Milla Verho. Hon är på mässan för att söka sommarjobb och framtida studieplats.

Veho har samlat på sig blanketter och diskuterat med diverse företag på plats på mässan. På torsdag har hon fler möten framför sig.

– Egentligen vill jag ha vad som helst för jobb. Men jag har funderat på någon form av kundtjänst eller städjobb och postutdelning.

Veho har en gymnasieutbildning i bagaget, men tycker att det är svårt att hitta jobb utan yrkesutbildning.

Bea Koskiniemi och Atte Virtanen är också på mässan för att hitta sommarjobb. De tycker informationen på mässan är bra.

Bea Koskiniemi och Atte Virtanen.
Bea Koskiniemi och Atte Virtanen. Bea Koskiniemi och Atte Virtanen. Bild: Yle/Lina Frisk. Mässa

Koskiniemi säger att det är överraskande många företag på mässan. Hon tycker också att det är bra att flera läroinstanser är med. Hon är intresserad av jobb inom kundtjänst och städjobb.

Virtanen är intresserad av bland annat jobb på temapark och snabbmatsrestaurang.

– Jag är mest intresserad av jobb på Lassila & Tikanoja. Dessutom verkar Muminvärlden, Stockmann och McDonald's som trevliga arbetsplatser, säger Virtanen.

De tycker att det ibland kan vara svårt att få jobb, men om man är aktiv brukar det lösa sig.

– Men samtidigt så har jag hört om många som skrivit otaliga ansökningar men ändå inte fått jobb. Jag tror det varierar lite, säger Koskiniemi.

Jobba utomlands ett alternativ

Ett alternativ, speciellt om man är språkkunnig, är att sommarjobba utomlands. Tomi Puranen är EURES-expert vid Egentliga Finlands arbets- och näringsbyrå och är vid mässan för att informera ungdomarna om den möjligheten.

Enligt Puranen har intresset för att jobba utomlands under somrarna minskat de senaste åren.

– Det beror kanske på att ungdomarna har så många olika alternativ och möjligheter nu för tiden. Men den största orsaken är att språkkunskaperna inte är lika bra som tidigare. Om man till exempel vill arbeta i Frankrike, Tyskland, Spanien eller Italien måste man kunna språken. Engelska räcker inte.

Timo Puranen.
Timo Puranen. Timo Puranen. Bild: Yle/Lina Frisk. arbets- och näringsbyrå,timo puranen

Speciellt populär arbetsplatser utomlands är Disneyland i Paris.

– Mer än 2 000 finländare har sommarjobbat där. I Spanien och Tyskland är det populärt att jobba vid äventyrsparker och inom hotell- och restaurang.

Däremot ser Puranen arbetsmöjligheterna i Borås som en otroligt bra möjlighet för finländska ungdomar.

Äldre glömmer svenskan

Borås stad i Sverige är på plats vid sommarjobbsmässan i Åbo för att rekrytera finländska ungdomar. Yvonne Vedin, verksamhetschef vid Borås stad, säger att det finns ett behov för finskspråkig personal inom äldreomsorgen.

Orsaken till att staden i Sverige behöver finskspråkig personal är att ungefär 13 000 av invånarna har finsk bakgrund, och många äldre glömmer svenskan när de blir äldre.

– De har tappat svenska språket när de blivit gamla. Därför behöver vi personal härifrån.

Yvonne Vedin.
Yvonne Vedin. Yvonne Vedin. Bild: Yle/Lina Frisk. Borås,sommarjobb

Borås stad besökte mässan också förra året. Det resulterade i att 16 ungdomar från Finland jobbade där under sommaren.

Wedin säger att både staden och ungdomarna var väldigt nöjda med arrangemangen. Därför erbjuder de i år 30 jobb åt finska ungdomar.

– Vi söker killar och tjejer som är sugna på ett äventyr och som förstås också är intresserade av att jobba med gamla människor.

Hur stort har intresset varit?

– Hittills har vi intervjuat 20 personer via Skype och vi fortsätter med dem när vi kommer tillbaka. På torsdag har vi intervjuer här på plats vid Åbos arbetsförmedling.

Man behöver inte studera eller ha en examen inom sjukvård för att jobba i Borås.

– Är man utbildad närvårdare är det positivt, men det är inget krav. Innan man börjar jobba hos oss får man lära upp sig. Det finns alltid ordinariepersonal som hjälper till så man är aldrig ensam som vikarie.

Trots att det är specifikt finskspråkig personal som de söker, måste man kunna i alla fall lite svenska.

– Ens svenska behöver inte vara perfekt, men man måste kunna skriva och förstå en del svenska när man kommer. Sen blir språket starkare under tiden man är hos oss.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland