Hoppa till huvudinnehåll

Cyril Ramaphosa valdes till president i Sydafrika

Regeringspartiet ANC:s nya ledare Cyril Ramaphosa blir sannolikt ny president om och när Zuma avgår
Den förre fackföreningsledaren och ANC-veteranen Cyril Ramaphosa hör numera till Sydafrikas rikaste män Regeringspartiet ANC:s nya ledare Cyril Ramaphosa blir sannolikt ny president om och när Zuma avgår Bild: EPA-EFE/MARK WESSELS Cyril Ramaphosa,Sydafrika

Sydafrikas parlament har valt vicepresident Cyril Ramaphosa till ny president efter den korruptionsanklagade Jacob Zuma, som avgick i går.

ANC har egen majoritet i parlamentet och valet av den förre vicepresidenten Ramaphosa var därför en formalitet. Ramaphosa valdes utan omröstning eftersom han var den enda kandidaten.

Oppositionen krävde att parlamentet skulle upplösas och att man skulle hålla nyval innan parlamentet utser en ny president.

Den 65-årige Ramaphosa var på 1980-talet generalsekreterare för det sydafrikanska gruvarbetarfacket National Union of Mineworkers.

Efter apartheidregimens fall, engagerade han sig på 1990-talet i affärslivet och han är idag en av Sydafrikas rikaste män.

Han har varit vicepresident sedan år 2014 och han utsågs till ANC:s ordförande i december då han vann ledarvalet knappt över Zumas kandidat och ex-fru Nkosazana Dlamini-Zuma

Den korruptionsanklagade Jacob Zuma avgick på tisdag efter hårda, långvariga påtryckningar från ANC
Den korruptionsanklagade Jacob Zuma avgick på onsdag efter hårda, långvariga påtryckningar från ANC Den korruptionsanklagade Jacob Zuma avgick på tisdag efter hårda, långvariga påtryckningar från ANC Bild: EPA-EFE/STR Sydafrika,Jacob Zuma

Börsen jublar

Det väntade beskedet från parlamentet togs emot med jubel både bland Ramaphosas anhängare och i affärslivet.

ANC:s ledamöter i parlamentet jublade högljutt när Högsta domstolens president Mogoeng Mogoeng meddelade att Ramaphosa hade utsetts till president.

Aktiekurserna i Sydafrika steg genast med fyra procent, vilket är den största ökningen på två år på börsen i Johannesburg.

Valutan rand har också förstärkts betydligt i förhållande till dollarn, efter Zumas avgång.

Ramaphosa utlovade ekonomiska reformer och en effektiverad kamp mot korruption i sitt första tal efter valet.

- Frågor som ni har tagit upp, frågor som korruption och hur vi kan förbättra våra statsägda bolag är frågor som nu är på vår radarskärm, konstaterade den nyvalde presidenten efter valet.

Ramaphosa lovade att hålla ett tal till nationen på fredag kväll efter att han har svurits in som president.

Källor: Reuters, AFP

Läs mera:

Sydafrikas president Jacob Zuma avgår

Sydafrikas korruptionsmisstänkta president Jacob Zuma har meddelat att han avgår med omedelbar verkar.

Läs mera:

ANC stöder misstroendeomröstning mot president Zuma – presidenten själv vet inte vad som gått fel

En misstroendeomröstning mot Sydafrikas president Jacob Zuma äger rum på torsdag om han inte före det har avgått frivilligt. Zuma säger själv att han anser sig ha blivit mycket orättvist behandlad och att han inte kan förstå varför ANC vill att han avgår som president.