Hoppa till huvudinnehåll

Det stora tårtbygget - baka en tårta på höjden

En tårta spacklad med ljus frosting och barnerad med björnbär, hallon, blåbär, fikon, kokosflarn och guldströssel.
Nadine Hagmans kreation - en vitchokladtårta med färska bär. En tårta spacklad med ljus frosting och barnerad med björnbär, hallon, blåbär, fikon, kokosflarn och guldströssel. Bild: Linda Somppi / Yle Strömsö (tv-program),tårta,bakverk,Bakverk,Frosting,efterrätter,Garnering,Garnering

En tårtas främsta egenskap är att den ska vara god, men som drottning på kakbuffén får den gärna ta plats, vara extravagant och ståta i sin skönhet.

Hobbykonditorn och gymnasisten Nadine Hagman har många goda råd att dela med sig när det gäller att baka vackra tårtor.

Hennes specialintresse är att baka höga, smala tårtor med en avskalad och naturlig estetik. Hon står bakom det växande instagramkontot @nadinehagman med fokus på bakning.

Här delar hon med sig av sina bästa tips på hur man bygger tårtor på höjden.

Bra att ha:

 • stora spritspåsar med vida tyllar
 • tårtskrapa eller palettkniv
 • snurrbricka (t.ex. en ostbricka)
 • tårtunderlägg (t.ex. vaxad kartong)

1. Baka två tårtbottnar till en tårta. Använd gärna en liten kakform med 15 cm Ø, då kommer kakan att se ännu högre ut. Fyra lager brukar bli bra. (Blir det tårtbotten över kan man frysa in den.)

2. Blanda ihop valfri fyllning och frosting.

3. Ställ tårtbottnarna på snurrbrickan när du ska dela dem. För att det ska gå lättare att skära jämnt kan du rista in en stödlinje med kniven innan du börjar skära. Använd en kniv med lång egg, en brödkniv funkar utmärkt. Snurra brickan medan du skär.

4. Sätt ett tårtunderlägg på snurrbrickan. Det går bra att göra ett eget tårtunderlägg (t.ex. av vaxad kartong eller kartong inklätt i smörpapper). Det är lättare att flytta tårtan från snurrbrickan när den är klar om man har byggt den på ett underlägg. Lägg en klick frosting på tårtunderlägget innan du lägger på första tårtbotten, så hålls den stadigare på plats.

5. Fukta tårtan. Tycker du det är svårt att fukta tårtan jämnt kan du använda en sprayflaska, men det går också bra att bara fördela vätskan med en sked. För en fräsch smak kan man fukta med citronjuice blandat med lite vatten, florsocker och vaniljpulver. Mjölk med lite socker eller läsk passar också bra.

6. Fyll en spritspåse med frosting och en spritspåse med fyllning. Använd gärna stora tyllar, 10-14 mm Ø - det ger tjocka lager och mera höjd på tårtan. När du spritsar fyllningen är det också lättare att göra jämna lager.

En tårta under uppbyggnad, forsta tårtbottnen är på plats och första lagret fyllning är spritsad.
Första lagret fyllning är spritsad. En tårta under uppbyggnad, forsta tårtbottnen är på plats och första lagret fyllning är spritsad. Bild: Linda Somppi / Yle tårta,bakning,Frosting,Strömsö (tv-program)

7. Spritsa först en ram av frostingen runt kanten på tårtan, då undviker du att fyllningen läcker ut och kakan blir fläckig. Spritsa fyllningen innanför ramen av frosting.

8. Fyll ett lager åt gången. Låt tårtan stelna i kylen några minuter innan du börjar med nästa lager så den inte säckar ihop.

9. När alla lager är klara kan du låta tårtan stå till sig 15-20 minuter i kylen.

10. Spritsa lite frosting på tårtans sidor. Spackla frostingen med en tårtskrapa eller palettkniv. Med det första lagret frosting samla du upp smulor och fyller ut eventuella ojämnheter i tårtan. Spritsa på lite frosting på toppen och spackla ut den på samma sätt. Försök att få en snygg kant. Det här är en grundspackling och tårtan ska inte se bra ut nu, bara slät.

11. Låt det första lagret frosting stelna en stund i kylen.

12. Spritsa ut lite mera frosting på tårtan. Nu är det dags att spackla frostingen så slät som möjligt och tillräckligt tjockt för att täcka in hela tårtan. Du kan använda kanten på ett glas för att dra bort överloppsfrosting från tårtskrapan. Låt frostingen stelna i kyl innan du garnerar.

En vitchokladtårta som står ute på en stol på kylning.
En vitchokladtårta som står ute på en stol på kylning. Bild: Linda Somppi / Yle tårta,bakverk,Bakverk,bakning,Garnering,Frosting

13. Garnera efter egen smak. Använd en stor stjärntyll för att få maffiga dekorationer. Bär, frukt och blommor gör sig alltid bra på kakor.

Ett fat format som ett kålblad, fyllt med rostat vitchokladströssel.
Rostad vitchoklad är ett enkelt strössel att göra själv. Ett fat format som ett kålblad, fyllt med rostat vitchokladströssel. Bild: Linda Somppi / Yle choklad,Strömsö (tv-program),Strössel

Tips! Rosta grovt riven vitchoklad på bakplåtspapper i ugn i 175 grader några minuter , tills det är alldeles gyllenbrunt. Låt svalna. Använd som strössel på tårtan.

Vitchokladtårta garnerad med hallon, blåbär, björnbär och fikon.
Vitchokladtårta garnerad med hallon, blåbär, björnbär och fikon. Bild: Nadine Hagman / Privat tårta,bakverk,Bakverk,efterrätter,Garnering,Frosting,Strömsö (tv-program)

Nyligen publicerat - Mat och dryck

 • Så gör du krispiga vegetariska burgare med biff av bondbönor

  Den här versionen är dessutom glutenfri.

  Så gör du krispiga vegetariska burgare med biff av bondbönor Gott och lätt. Jag brukar koka en stor sats bönor och frysa in i passliga påsar. Inhemska bondbönor är dessutom ett stort plus. Jag har hittat på receptet och freestylar alltid, så måtten är riktgivande. Men supergott att äta som hamburgare. Gott med t.ex. salsa och crème fraiche.

 • Femte veckomenyn – Vegval

  Era bästa vegetariska vardagsrätter.

  Den femte och sista Vegvalsveckan bjuder bland annat på den perfekta biffen för vegetariska burgare, gjord på inhemska bondbönor. Tack till Anna-Karin Almén, Linda Råholm och Anne Kiuru för recepten.

 • Smakrik rotsakssoppa med röda linser

  Min fyraårings favoritsoppa.

  Smakrik rotsakssoppa med röda linser Det här är enkelt, snabbt och billigt. Soppan går att variera beroende på vad man har för grönsaker hemma och vilka kryddor man väljer. Hos oss är soppan 4-åringens absoluta favoritmat, så den passar garanterat hela familjen.

 • Mustig tomatgryta med säsongens grönsaker

  En enkel multifunktionell gryta som är lätt att variera.

  Mustig tomatgryta med säsongens grönsaker Enkelt av säsongens ingredienser! Grytan är multifunktionell, passar också till t.ex. stekt lax (ersätt då vegetabilisk fond med fiskfond och tillsätt 1/4 tsk fin havssalt i grytan). Som sådan fungerar den bra tillsammans med potatis och broccoli. Har själv utvecklat receptet med devisen "enkelt är gott".

 • Fresta med festliga potatisknyten – Pakoras med grön chutney och mangold

  Indisk fingermat i Anders Samuelssons tappning.

  Fresta med festliga potatisknyten – Pakoras med grön chutney och mangold Det här är potatis i en form som du inte tidigare upplevt. Frasiga friterade knyten eller pakoras kommer urspungligen från Indien. Potatispakoras kan serveras med valfritt tillbehör. Här med en smakrik grön chutney och en stuvning på mangold. Går också bra med t.ex.

 • Bjud på krämig gratäng med äggplanta och parmesan

  En rätt som har potential att bli vegetarisk familjefavorit.

  Bjud på krämig gratäng med äggplanta och parmesan Gillar din familj lasagne så tycker ni antagligen också om det här. Det här är ett utmärkt sätt att använda aubergine i vardagen.

 • Surkål och andra mjölksyrade produkter är som balsam för magen

  Så tar du tillvara vitkål och kålrot

  Surkål är lite som vardagsmatens schweiziska armékniv. Mycket användbar i både grytor, soppor och sallader eller varför inte som fyllning i en hamburgare. Surkål innehåller både C-vitamin och även mjölksyrebakterier, precis som Anders kålrotskimchi. Här kan du läsa mera om mjölksyrning.

 • Fjärde veckomenyn – Vegval

  Era bästa vegetariska vardagsrätter.

  Vi har glädjen att presentera Vegvals veckomeny nummer 4, med era bästa vegetariska vardagsrecept. Tack till Samuli Laurikainen, Erica Rönngård, Sari Pylsy och Mari Tiensuu för recepten.

 • Snabb och enkel grönsakssås med bönpasta

  Proteinerna får du på köpet.

  Enkel grönsakssås med bönpasta Många pratar om att de nya köttersättningsprodukterna (oumph, pulled havre och liknande) är det som gjort det lättare att äta vegetariskt. Men det som revolutionerat min egen vegetariska matlagning är bönpastan som plötsligt dök upp i butikerna för några år sedan.

 • Baka lökpaj med franska influenser

  En smakrik och billig paj med fin färg från rödvin.

  Baka lökpaj med franska influenser Pajen är fyllig, ganska lätt att tillverka och det röda vinet ger en fin färg till den, för att inte tala om smaken. Mari Tiensuu Ingredienser Botten: 3 dl vetemjöl 1 tsk salt 100 g smör 1 dl kallt vatten. Fyllning: 6 gula lökar 2 msk olja 2 dl rött vin 1/2 citronsaft

 • Testa Anders Samuelssons gröna fredagstacos med bärsalsa

  Familjeklassiker i vegetarisk tappning.

  [[section color=white&image=39-5958465d959e676e7a4 &type=foreground]] Testa Anders Samuelssons gröna fredagstacos med bärsalsa Jag tycker det är skoj att experimentera med beprövade koncept ur andra matkulturer och föra in dem i det nordiska köket. Här byts tackoskalen ut till kålblad, fyllningen görs på bönor och salsan på valfria inhemska bär.