Hoppa till huvudinnehåll

Drakar och lejon lösa i Helsingfors centrum – se bilderna från firandet av det kinesiska nyåret!

Dansande figurer i Kampen i Helsingfors under firandet av det kinesiska nyåret.
Kinesiska lejon på rad. Dansande figurer i Kampen i Helsingfors under firandet av det kinesiska nyåret. Bild: Lukas Rusk Kinesiskt nyår,Narinken,dans,Helsingfors

Gott nytt år! I den kinesiska kalendern bytte året på tisdagseftermiddagen. Hundens år firades in med pompa och ståt i Helsingfors.

– Hundens år är inte så dramatiskt. I fjol var det tuppens år. Men det ses som riktigt dramatiskt om det är hästens eller drakens år och elementet är eld – det kan innebära jordbävningar eller revolutioner, säger Veli Rosenberg.

Veli Rosenberg (t.v.) och William Law på Narinkens torg i Helsingfors.
Veli Rosenberg (t.v.) och William Law var med och ordnade firandet. Veli Rosenberg (t.v.) och William Law på Narinkens torg i Helsingfors. Bild: Lukas Rusk Kinesiskt nyår,Narinken,Helsingfors

Det kinesiska nyåret har firats i Helsingfors i 12 år. Rosenberg har varit med som arrangör sedan början.

– Det var dåvarande stadsdirektör Jussi Pajunen (Saml) som kom med idén att Helsingfors ska bli vänstad med Peking för 12 år sedan. Sedan dess har nyåret firats här – tidigare på Glaspalatsets torg men nu när Amos Rex byggs kunde vi inte vara där, säger Rosenberg.

I fjol deltog 30 000 personer i firandet. Rosenberg väntar sig att ungefär lika många och till och med fler deltar i år.

Drake som dansar under firande av det kinesiska nyåret vid Narinken i Helsingfors.
Så här flyger en kinesisk drake. Speciellt för i år var att en drake även skrinnade på isrinken vid Järnvägstorget. Drake som dansar under firande av det kinesiska nyåret vid Narinken i Helsingfors. Bild: Lukas Rusk Kinesiskt nyår,Narinken,dans,Helsingfors

Som jul och nyår

William Law är kinafinsk och har bott i Finland i snart fyrtio år. Han berättar att det kinesiska nyåret är kanske den viktigaste familjehögtiden.

– Då ska man samlas med sin familj och sina föräldrar och vara där hemma. Högtiden är också väldigt viktig för alla kinafinnar och den är en ljuspunkt under årets kallaste och mörkaste tid!

Firandet började med en parad från Narinkens torg till Centralgatan. Lejonfigurer och en drake dansade genom centrum av Helsingfors.

– Nytt för i år är att isrinken vid Järnvägstorget deltar i festligheterna. Vi ska ha en skrinnande drake där. Det är inte ett lätt uppträdande och det är första gången någonsin som något sånt händer i Finland! säger Rosenberg.

Dansande figur i Kampen i Helsingfors under firandet av det kinesiska nyåret.
Närmare än så här vågade sig inte skribenten för att fotografera det kinesiska lejonet! Dansande figur i Kampen i Helsingfors under firandet av det kinesiska nyåret. Bild: Lukas Rusk Kinesiskt nyår,dans,Helsingfors,Kampen, Helsingfors stad

Rosenberg säger att de kinesiska horoskopen liknar de västerländska horoskopen på många sätt. En skillnad är att tecknet byts endast en gång i året – nu från tupp till hund. Det finns tolv stjärntecken.

– I och med att det här är tolfte året vi firar kinesiskt nyår i Helsingfors så har vi nu gått igenom alla stjräntecken. För att fira det har skulptörer från Finland, Mongolien och Kina gjort isskulpturer på djurtecknena, som man kan se vid Järnvägstorget och på Centralgatan.

Ett barn tittar på en iskulptur av en tupp under firandet av det kinesiska nyåret 2018 i Helsingfors.
Vet du ditt kinesiska stjärntecken? Iskulpturer på alla tolv djurtecknen finns att se på Centralgatan och vid Järnvägstorget i Helsingfors. Ett barn tittar på en iskulptur av en tupp under firandet av det kinesiska nyåret 2018 i Helsingfors. Bild: Lukas Rusk Kinesiskt nyår,Helsingfors,Centralgatan (Helsingfors),Gloet,isskulpturer

En dansgrupp och en kung fu-grupp ända från Peking

Ett torg i kinesisk tempelstil hade satts upp på Centralgatan. I Järnvägstorgets ända stod en scen, där både finska artister och en dans- och kung fu-grupp från Peking uppträdde. Kvällen avslutades med fyrverkerier.

– Mina vänner tog mig med på firandet! Jag var här också i fjol men då tyckte jag det var lite annorlunda. Hittills har jag tyckt att det varit fint, jag har gillat alla danser och uppträdanden, säger Noora Hallenius.

Kungfu-gruppen Long Yun uppträder på en scen vid Centralgatan i Helsingfors under firandet av det kinesiska nyåret 2018.
Kungfu-gruppen Long Yu uppträder med dansnumret "Rinnande vatten". Kungfu-gruppen Long Yun uppträder på en scen vid Centralgatan i Helsingfors under firandet av det kinesiska nyåret 2018. Bild: Lukas Rusk Kinesiskt nyår,dans,Helsingfors,Kung fu,Centralgatan (Helsingfors),Gloet

Läs också