Hoppa till huvudinnehåll

Fullträff för Bö – två bommar kostade Fourcade en medalj

Johannes Thingnes Bö i OS
Johannes Thingnes Bö tog sitt första OS-guld i karriären. Johannes Thingnes Bö i OS Bild: EPA-EFE/FILIP SINGER PyeongChang 2018,skidskytte,Johannes Thingnes Bø

Martin Fourcade bommade sina två sista skott i distansloppet och missade medalj. Johannes Thingnes Bö fick efter en tung start på OS till slut jubla då han vann sitt första OS-guld.

Johannes Thingnes Bö har tillsammans med Martin Fourcade dominerat stort i världscupen den här säsongen. Norrmannen har vunnit åtta tävlingar i vinter men inledningen på OS har varit tung.

I sprinten blev det bara en 31:a plats och i jaktstarten slutade han 21:a men i dagens distanslopp kom fullträffen. Bö bommade två skott i tävlingen men var riktigt stark i spåret och det gav karriärens första OS-guld.

Thingnes Bö vann till slut med 5,5 sekunder före Jakov Fak från Slovenien. Bronset gick till Dominik Landertinger från Österrike. Både Fak och Landertinger sköt fullt i tävlingen.

Fourcade tappade guldet

Världscupledaren Martin Fourcade hade greppet om guldet då han kom in på vallen för sista gången men det gick inte vägen för fransmannen. Fourcade bommade sista två sista skott i tävlingen och fick nöja sig med en femte plats.

– Det var ingen perfekt insats av Thingnes Bö men Fourcades två bommar bäddade för norskt guld, sa Yle Sportens skidskyttereferent Magnus Eklöv.

Svensken Sebastian Samuelsson som knep silver i jaktstarten gjorde igen en riktigt bra tävling och slutade fyra.

Finländarna långt ner i resultatlistan

De finländska skidskyttarna förde en mer blygsam tillvaro i distansloppet. Tuomas Grönman var bästa finländare på 48:e plats med tre straffminuter.

– Åkningen var helt okej men det här var lite som mina fiskeresor. Man får erfarenhet men ingen fångst, säger Grönman till Yle.

Olli Hiidensalo (fem bommar) åkte i mål på 73:e plats medan Tero Seppälä med sex straffminuter var 76:e man i dag.

Resultat:

1. Johannes Thingnes Bö NOR 48.03,8 (2)
2. Jakov Fak SLO + 5,5 (0)
3. Dominik Landertinger AUT + 14,2 (0)
4. Sebastian Samuelsson SWE + 29,1 (1)
5. Martin Fourcade FRA + 42,4 (2)
----------------
48. Tuomas Grönman FIN + 4.40,3 (3)
73. Olli Hiidensalo FIN + 6.53,8 (5)
76. Tero Seppälä FIN + 7.07,0 (6)

Läs också

Nyligen publicerat - Sport