Hoppa till huvudinnehåll

Går Holland i dag förbi Finland i antalet guldmedaljer i vinter-OS genom tiderna?

Jorrit Bergsma och Sven Kramer på OS-isen.
Jorrit Bergsma och Sven Kramer på OS-isen. Jorrit Bergsma och Sven Kramer på OS-isen. Bild: imago/Pro Shots/ All Over Press Jorrit Bergsma,Sven Kramer

Om regerande OS-mästaren Jorrit Bergsma eller regerande världsmästaren Sven Kramer i dag skrinnar hem ett guld på herrarnas 10 000 meter går landet utan egen egentlig vinter förbi Finland i mängden OS-guld i vintergrenar.

Jorien ter Mors guld på damernas 1 000 meter i går var Hollands 42:a guld i vinter-OS genom tiderna. Fem guld under de fem första tävlingsdagarna i Gangneungovalen har därmed fört nationen som är mera känd för tulpanfält än vinterförhållanden upp jämsides med snöns och köldens Finland.

Fortsätter holländarnas obrutna segersvit under OS 2018 i dag på ismilen, vilket är sannolikt, så behövs det fullträffar av Kaisa Mäkäräinen eller karriärens bästa prestation av Krista Pärmäkoski för att Holland i guld mätt inte ska gå förbi Finland före dagen är slut.

Med åtta guld i Sotji och fem guld så här långt i Pyeongchang är de holländska skridskoåkarna till och med mer dominanta än Norges skidlandslag. För fyra år sedan tog holländarna 23 medaljer och fyra trippelsegrar på den ovala banan.

Nu har Ireen Wüss & co hittills bara tagit en trippel, men däremot alla fem guld som stått till buds och därtill fyra silver och två brons.

11 medaljer av 15 möjliga i en sport som alla vinteridrottens stornationer satsar ordentligt på. Smått galet.

Ireen Wüss alla tiders största hastighetsåkare i OS

31 år gamla Ireen Wüss blev med sin guldmedalj på måndagens 1 500 meter ensam härskarinna på OS-täppan i hastighetsåkning. Fem guld, fyra silver och en brons gör henne till den enda skridskoåkaren vars totala medaljmängd skrivs med två siffror.

Om att ha fem guld är hon däremot inte ensam. Tyskan Claudia Pechstein, USA-duon Bonnie Blair och Eric Heiden samt "isens Nurmi", Claes Thunberg, har även de fem OS-guld var.

Den verkliga guldmaskinen är ändå Sovjetunionens Lidiya Skoblikova som vann sex guld – och inga medaljer av annan valör.

Sitt eget kapitel var fenomenet Eric Heiden med sina fem guld i ett och samma OS. Heiden vann alla distanser från 500 till 10 000 meter i Lake Placid 1980. Det har ingen annan mäktat med.

I dag kan femguldsklubben få en ny medlem.

Sven Kramer bäst på herrsidan

Holländskt är det också på topp då det gäller herrarna i OS genom tiderna. Guldmedaljen på 5 000 meter i lördags var superstjärnan Sven Kramers fjärde OS-guld och åttonde OS-medalj.

Om han i dag vinner milen så har han med andra ord lika många guld som Thunberg och Heiden och kan lugnt titulera sig alla tiders manliga OS-åkare.

Blir det medalj av annan valör, så stiger han upp jämsides med Claudia Pechstein som niofaldig OS-medaljör. Då får han ändå leva med faktumet att Heiden och en blåvit dinosaurie fortfarande har fler OS-smycken av den ädlaste sorten.

Holland är i omkörningsfilen, om inte...

När den orange flodvågen så småningom lämnar OS-hallen i Gangneung, så kan det mycket väl hända att Holland har 45–48 guld i alla tiders statistik.

Kanske en daglig uppdatering av Hollands guldsaldo genom tiderna skulle kunna fungera som morot för den finländska OS-truppen att trampa gasen i botten och ta hem några efterlängtade guld.

En stor saftig orange morot.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport