Hoppa till huvudinnehåll

Heikkinen inför huvuddistansen: ”Måste höja nivån rejält”

Matti Heikkinen i OS
Matti Heikkinen. Matti Heikkinen i OS Bild: Lehtikuva Vinter-OS i PyeongChang 2018,längdskidåkning,Matti Heikkinen,Heikkinen

Matti Heikkinen fick några små positiva signaler under fristilsdelen i skiathlonen då han var en av de snabbaste åkarna. Men trots det finns det stora frågetecken inför fristilsloppet som är hans huvuddistans.

Matti Heikkinens säsong har varit en berg och dalbana. I december såg han ut att vara på rätt väg men i januari gick det åt skogen i flera tävlingar.

Heikkinen fick heller inget formbesked i sin första tävling i OS. I söndagens skiathlon tappade han tätkontakten direkt då Iivo Niskanen skruvade upp tempot och då var loppet var kört.

– Tävlingen gick inte alls som jag hade tänkt mig men jag tror att jag kan vända på det här, säger Heikkinen till Yle.

Heikkinen gjorde ändå en bra insats i fristilsdelen där han hörde till de snabbaste åkarna i fältet.

– Det gav några små positiva signaler men det räcker inte då det är en tuff tävling som väntar, säger han.

Matti Heikkinen
Matti Heikkinen Bild: Lehtikuva Vinter-OS i PyeongChang 2018,längdskidåkning,Matti Heikkinen,Heikkinen

Fristilsloppet är huvuddistansen

Fredagens 15 kilometer i fristil med intervallstart är Heikkinens huvuddistans i detta OS. Han blev världsmästare på distansen i Oslo 2011 men då var det klassisk still som gällde.

– Jag måste höja nivån rejält för att nå de mål som jag har satt upp för mig själv, säger Heikkinen som hoppas att han ska få ut allt som finns i kroppen.

– Det gäller att få en bra start och det har varit min akilleshäl den här säsongen. Finland har haft stora framgångar på den här distansen tidigare och det siktar jag också på, säger han.

Pentsinen får tävla

Anssi Pentsinen kommer att göra sin första start i OS då han ingår i den blåvita kvartetten som tävlar på 15 kilometer. Förutom Heikkinen och Pentsinen tävlar också Perttu Hyvärinen och Lari Lehtonen.

– Jag har haft bra med tid att anpassa mig till tidsskillnaden och vädret. Jag är nöjd med den träning som jag har gjort här, säger han.

Pentsinen har en plats bland de 16 bästa som målsättning i tävlingen.

– På den här banan gäller det att hålla en jämn fart hela tiden och inte gå över gränsen, säger han.

Anssi Pentsinen.
Anssi Pentsinen får göra sin första tävling i OS. Anssi Pentsinen. Bild: EPA / Markku Ojala Anssi Pentsinen

Herrarnas fristilslopp börjar klockan 8 på fredag.