Hoppa till huvudinnehåll

Karvinen visade vägen i styrkebesked – Damlejonen öppnade segerkontot och säkrade blågult motstånd i kvarten

Finlands ishockeydamer bjöd på en styrkedemonstration i den avslutande gruppspelsmatchen mot OAR. Det här bådar gott, säger chefstränaren Pasi Mustonen vars damer möter Sverige i kvartsfinal.

Om det var oklart inför dagens kamp retades alla frågetecken ut i den tredje och sista gruppspelsmatchen: Finland går in i slutspelet som bronsfavorit.

Efter förluster mot favoriterna USA och Kanada tidigare vann Damlejonen med 5–1 över det ryska laget.

– Det här ökar på vårt självförtroende, som i och för sig var på en väldigt hög nivå redan från förut, säger Finlands förbundskapten Pasi Mustonen.

Powerplay nyckeln

Finland avgjorde matchen i numerärt överläge. Det var Michelle Karvinen som tog laget på sina axlar och nätade i powerplay ett par minuter före och 20 sekunder efter den första pausvilan.

Riikka Välilä slog in 3–0 vid tiden 39.08 och satte stopp för ryskornas försök att komma ikapp.

– Powerplay har funkat mycket bra och tack vare den fick vi greppet. Efter det hade vi en del svåra minuter, men som tur kan vi alltid lita på Noora, säger Välilä.

Målvakten Noora Räty stod för några svettiga parader och räddade sammanlagt 24 skott mot 32 för kollegan i andra ändan. Finland vann kampen med 5–1 tack vare mål av Minttu Tuominen och Petra Nieminen under sista tian.

”Inte intresserad av Sotji”

I lördagens kvartsfinal ställs Finland tack vare segern mot Sverige, som slog ut Damlejonen i OS i Sotji för fyra år sedan.

Det bryr sig inte Mustonen om.

– Jag är inte intresserad av Sotji. Vi ser fram emot matchen. Det här bådar gott inför fortsättningen, konstaterar chefstränaren.

Från Finlands grupp – dit de på förhand fyra starkaste lagen placerats – knep Kanada och USA som väntat de direkta semifinalplatserna. Den andra kvartsfinalen går mellan OAR och Schweiz.

OAR – Finland 1-5 (0-1,0-2,1-2)

17.47 0-1 Karvinen (Hiirikoski) PP
20.20 0-2 Karvinen (Nuutinen,Välilä) PP
39.08 0-3 Välilä
44.50 1-3 Sjokhina (Beljakova)
52.49 1-4 Tuominen (Hiirikoski,Nieminen) PP
55.33 1-5 Nieminen

Målvakter:
Morozova 10+12+10 = 32
Räty 10+6+8 = 24