Hoppa till huvudinnehåll

Pärmäkoski tog sin andra OS-medalj – delar på bronset efter dramatiskt lopp

Ragnhild Haga stod för en imponerande prestation då hon slog förhandsfavoriterna Charlotte Kalla och Marit Björgen på damernas 10 kilometer i fristil. Krista Pärmäkoski kämpade om bronset och åkte in på exakt samma tid som den andra bronsmedaljören Björgen.

Bronset är Pärmäkoskis andra i Pyeongchang. I den inledande skiathlontävlingen var Pärmäkoski trea efter segraren Charlotte Kalla och silvermedaljören Marit Björgen.

Ragnhild Haga avslutade torsdagsloppet urstarkt och vann överraskande tävlingen. Medaljen var Hagas första i ett OS eller VM.

Med 3,8 kilometer kvar var Hagas försprång till tvåan Kalla bara 1,7 sekunder – i mål hela 20,3 sekunder.

Pärmäkoski vassast på slutet

En norska som avslutade svagt var Ingvild Flugstad Östberg. Efter 6,2 kilometer var Östberg med i medaljstriden men tappade därefter en halv minut till de övriga medaljörerna.

Pärmäkoski, Björgen och Jessica Diggins krigade om bronset under den sista kilometern. Med 1,6 kilometer kvar låg Diggins bäst till.

USA-åkaren som låg trea hade två sekunder till godo på fyran Björgen. Björgen var i sin tur tre sekunder före Pärmäkoski, som alltså hade fem sekunder upp till medalj.

Diggins kroknade på slutet och till sist åkte Björgen och Pärmäkoski in på exakt samma tid – 25.32,4. Därmed får båda en bronspeng som delas ut klockan 12.30.

Resultat, damer 10 km (fri stil):

1. Ragnhild Haga (Norge) 25.00,5
2. Charlotte Kalla (Sverige) +20,3
3. Marit Björgen (Norge) +31,9
3. Krista Pärmäkoski (Finland) +31,9
5. Jessica Diggins (USA) +35,2
------------
20. Riitta-Liisa Roponen (Finland) +2.04,3
23. Laura Mononen (Finland) +2.15,1

Läs mera:

Isaksson: Budskapet fanns redan i förstaklassarens uppsats – frågan till veteranen berättar allt om brons-Krista

Det avgörande beslutet som ledde till den absoluta världseliten fattades våren 2015. Nu är Krista Pärmäkoski ett namn som finns med i medaljstriden – i vartenda ett lopp. Bara kronan saknas.

Läs mera:

Pärmäkoski om att dela bronset med barndomsidolen: "Det är fint att ingen tvingas förlora bronset med en tiondel"

Damernas tiokilometerslopp bjöd på stor spänning. Med ett par kilometer kvar av intervallstartsloppet låg Jessica Diggins bäst till i kampen om en bronspeng. Jag var jättenervös, sade Pärmäkoski som stod i målområdet då bronset säkrades.