Hoppa till huvudinnehåll

Prisma i Borgå på tapeten igen

Prisma-affärskedjan
Prisma-affärskedjan Bild: Yle/Fred Wilén Prisma-affärskedja,grind

Andelslaget Varuboden-Osla och Borgå stad överlägger som bäst om möjligheterna att kunna omvandla S-marketen i Näse till en Prisma-enhet.

Varuboden-Oslas Vd Hannu Krook säger till Yle Östnyland att förhandlingarna nyligen kommit i gång.

- Det handlar egentligen om preliminära förhandlingar, så det är en lång väg kvar innan och om någonting börjar hända, säger Krook.

Att förstora marketen så att utbudet skulle motsvara det utbud som finns i Prisma-varuhusen är i alla fall fullt möjligt.

Det som krävs är mellan 2 000 och 3 000 tilläggskvadratmeter – det vill säga ungefär hälften av butikens nuvarande yta.

- I praktiken handlar det om att få in bruksvaror parallellt med det nuvarande livsmedelssortimentet, säger Krook.

näse s-market i borgå
I den nuvarande S-marketen i Näse finns bland annat också en Alko-affär och ett apotek. näse s-market i borgå Bild: YLE/Stefan Härus osla

Nya delen skulle byggas på parkeringsplatserna

Om S-marketen ska förvandlas till en större Prisma-enhet, betyder det att de parkeringsplatser som finns vid butiken skulle försvinna.

- Tillbygget skulle förstås placeras på de nuvarande parkeringsplatserna. Andra möjligheter finns inte. Det här betyder att vi skulle behöva ta en funderare på var ersättande parkeringsplatser kunde placeras, säger Krook.

Enligt Krook har det talats om ett Prisma-varuhus i Borgå i över tio år och inte kommer det att gå alltför snabbt härifrån och framåt heller.

- Projekt av det här slaget är alltid långa. Just nu renoveras S-marketen i Näse. Det är verklighet. Allt annat som berör den platsen är tankar, planer och förhandlingar med oklar utgång, säger Krook.

Det som däremot är klart är att Varuboden-Osla ska bygga till på sin S-market i Nickby i Sibbo. Butiken ska bli 1 000 kvadratmeter större och byggstarten är aktuell redan i år.

Tidningen Östnyland var först ute med nyheten om Varuboden-Oslas förhandlingar med Borgå stad.

Läs också