Hoppa till huvudinnehåll

SLC ryter till om vargstammen – vill ha stamvårdande jakt

Varg i en snöig skog.
Varg i en snöig skog. Bild: Robesus Inc. varg

Svenska lantbruksproducenternas centralförbund (SLC) ryter nu till om vargstammen. Förbundet föreslår en rad åtgärder för att få bukt med problematiken, bland annat stamvårdande jakt på varg.

Befolkningens oro måste tas på allvar och folks tilltro till myndigheter måste återställas, det sa SLC:s ordförande Mats Nylund när en delegation från SLC uppvaktade jord- och skogsbruksministern Jari Leppä (C) i vargfrågan.

Vargen oroar många på landsbygden

Problemet så som SLC ser det är att vargar på ett osunt sätt börjat röra sig nära bebyggelse.

Att vargarna slutat vara rädda för människor och att de rör sig på gårdsmiljöer och husdjursgårdar är ett problem som oroar många på landsbygden, skriver SLC i ett pressmeddelande.

- Det har inte funnits bofasta vargflockar sedan slutet av 1800-talet i våra landskap. Nu finns det åtminstone en bofast flock norr om Vasa, två bofasta flockar i södra svenska Österbotten och en bofast flock i västra Nyland. Är förhållandena gynnsamma kan vargstammen under tre år fördubblas, säger Mats Nylund i ett pressmeddelande.

SLC anser att myndigheterna snabbt borde reagera och förebygga skador.

Vidare vill SLC att myndigheterna tar fram ett sätt att förbättra samexistensen mellan människa och varg och samtidigt skapa tillit mellan olika aktörer och befolkningen.

SLC efterlyser därtill forskning om vargens inverkan på det moderna samhället.

Vill att det ska bli lättare att få jaga varg

- Jag är inte jägare och inte vargforskare, men jag är agronom, bonde och naturvän. Vi behöver forskning för att ta reda på vad det innebär när vargen etablerar sig i nya områden i vår kulturbygd, säger fårproducenten Anders Norrback från Närpes som också han deltog i SLC:s uppvaktning av jord- och skogsbruksministern.

SLC föreslår en rad åtgärder som borde vidtas med snabb tidtabell. Bland annat vill man att stamvårdande jakt på varg införs och att tröskeln för att få dispens på skadebaserad jakt sänks från tre till två skadefall.

Bland åtgärdsförslagen finns också att rivna och skadade jakthundar ska räknas som skada vid beviljande av skadebaserad dispens.

SLC vill också att det finns tillräckliga anslag i stadsbudgeten för förebyggande av vargskador, till exempel för vargstängsel.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten