Hoppa till huvudinnehåll

THL: Extra vaccin i Jakobstad

En läkare förbereder vaccinationsspruta för en baby.
En läkare förbereder vaccinationsspruta för en baby. Bild: VOISIN/PHANIE/REX/All Over Press babyer,läkare,medicin,moderskap,barnsjukdomar,barnläkare,vaccinering,vaccin,småbarn

Bebisar i Österbotten kommer att få extra vaccin mot kikhosta i år. Det beslöt Institutet för hälsa och välfärd, THL, på onsdagen.

Beslutet innebär att två månader gamla bebisar kan få en extra dos vaccin.

- Rekommendationen gäller till årets slut, då utvärderar vi läget igen, säger smittskyddsöverläkare Leif Lakoma vid THL.

Vanligen får bebisar vaccinet först vid tre månaders ålder men nu behövs en dos tidigare, anser THL.

Beslutet gäller hela Vasa sjukvårdsdistrikt men vaccin kommer inte att ges i alla kommuner.

- Det gäller bara kommuner som de senaste tre månaderna haft registrerade fall av kikhosta. Det finns några kommuner som inte haft ett enda fall.

Drabbat 10 till 13-åringar

Enligt Lakoma finns två orsaker till att THL nu beslöt om extra vaccin. Dels för att Österbotten har fler fall av kikhosta än vanligt. Det är ändå inte ovanligt att antalet fall av kikhosta ökar.

- Med fem, sex års mellanrum brukar vi se ett ökat antal fall på något håll i landet. Men vaccinationstäckningen är inte så god som vi skulle hoppas i Österbotten. Därför vill vi ingripa innan fler smittas och det blir en större epidemi.

Totalt har man kring 60 bekräftade fall av kikhosta i Österbotten i vinter. De flesta smittade har varit skolelever i åldern tio till 13 år.

Också enkät till skolor

Personal från THL besökte i måndags Vasa och Jakobstad. Efter det sa Lakoma att situationen är under kontroll. På onsdagen beslöt THL ändå att rekommendera en extra dos vaccin.

THL ska också utreda kikhostfallen bland annat via enkäter i skolor.

- Enkäten skickas ut i Vasa- och Jakobstadsregionen.

Via enkäterna hoppas man få information om hur mycket kikhosta som förekommer i skolorna. Utgående från den informationen kan THL fatta beslut om ytterligare åtgärder.

Kikhosta är speciellt farlig för spädbarn under sex månader.

Österbottens tidning var först med nyheten.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten