Hoppa till huvudinnehåll

Baka salta frökex med glögginlagda fikon

Krispiga hemgjorda salta kex - finns inte mycket som slår det en mysig kväll i gott sällskap. Fröna i kexen ger en härligt rostad smak tillsammans med t.ex. kryddiga glögginlagda fikon och en klick ädelostkräm.

Salta kex

Ingredienser, 2 plåtar:

  • 1 dl vallmofrön
  • 1 dl linfrön
  • 1dl pumpafrön snabbt mixade
  • 1 dl solroskärnor snabbt mixade
  • 2 dl majsmjöl
  • 1 tsk salt
  • 1 dl rapsolja
  • 4 dl kokhett vatten

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på varmluft, 145 c.
  2. Blanda alla torra ingredienser med olja och varmt vatten.
  3. Låt svälla i rumstemperatur i 20 min.
  4. Stryk ut tunt på bakplåtspapper på två plåtar.
  5. Grädda i 15 minuter, ta sedan ut plåtarna och markera rundlar med stansring.
  6. Baka ytterligare 45 minuter.
  7. Tag ut och låt svalna.
  8. Knäck ut bitar.

Förvara i plåtburk i rumstemperatur

Glögginlagda fikon

glögginlagda fikon i en burk
glögginlagda fikon i en burk Bild: Yle/Carina Ahlskog fikon,Strömsö (tv-program),recept,Paul Svensson

Ingredienser:

  • 13 färska fikon
  • 1 l glögg

Gör så här:

  1. Picka fikonen på några ställen lägg i en glasburk med patentlock. Koka upp glöggen och häll över fikonen.
  2. Stäng locket och låt dra tills lagen är kall.

Servera skurna i klyftor.

Roquefortkräm

Ingredienser:

  • 300 g roquefortost
  • 1 msk crème fraîche

Gör så här:

  1. Mixa roquefort med cremefraiche till en slät kräm.

Här finns andra tips på lämplig plockmat till julen

Nyligen publicerat - Mat och dryck