Hoppa till huvudinnehåll

Baka salta frökex med glögginlagda fikon

Krispiga hemgjorda salta kex - finns inte mycket som slår det en mysig kväll i gott sällskap. Fröna i kexen ger en härligt rostad smak tillsammans med t.ex. kryddiga glögginlagda fikon och en klick ädelostkräm.

Salta kex

Ingredienser, 2 plåtar:

  • 1 dl vallmofrön
  • 1 dl linfrön
  • 1dl pumpafrön snabbt mixade
  • 1 dl solroskärnor snabbt mixade
  • 2 dl majsmjöl
  • 1 tsk salt
  • 1 dl rapsolja
  • 4 dl kokhett vatten

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på varmluft, 145 c.
  2. Blanda alla torra ingredienser med olja och varmt vatten.
  3. Låt svälla i rumstemperatur i 20 min.
  4. Stryk ut tunt på bakplåtspapper på två plåtar.
  5. Grädda i 15 minuter, ta sedan ut plåtarna och markera rundlar med stansring.
  6. Baka ytterligare 45 minuter.
  7. Tag ut och låt svalna.
  8. Knäck ut bitar.

Förvara i plåtburk i rumstemperatur

Glögginlagda fikon

glögginlagda fikon i en burk
glögginlagda fikon i en burk Bild: Yle/Carina Ahlskog fikon,Strömsö (tv-program),recept,Paul Svensson

Ingredienser:

  • 13 färska fikon
  • 1 l glögg

Gör så här:

  1. Picka fikonen på några ställen lägg i en glasburk med patentlock. Koka upp glöggen och häll över fikonen.
  2. Stäng locket och låt dra tills lagen är kall.

Servera skurna i klyftor.

Roquefortkräm

Ingredienser:

  • 300 g roquefortost
  • 1 msk crème fraîche

Gör så här:

  1. Mixa roquefort med cremefraiche till en slät kräm.

Här finns andra tips på lämplig plockmat till julen

Läs också

Recept

Sökfunktionen har flyttat till rutan högst uppe på sidan (ikonen "förstoringsglas"), eller snabbsök "matrecept"

Nyligen publicerat - Recept