Hoppa till huvudinnehåll

Blir du kränkt av det här? Penkisplakat skapar debatt

Utklädda elever på ett lastbilsflak. På sidan hänger två lakan som de skrivit på. På det ena står det "Här skulle det stå något men någon kan bli kränkt". Det det andra står det "Det kunde varit värre, vi kunde gått i öv*s ;)".
Slår plakatet huvudet på spiken eller förlöjligar den viktiga frågor? Utklädda elever på ett lastbilsflak. På sidan hänger två lakan som de skrivit på. På det ena står det "Här skulle det stå något men någon kan bli kränkt". Det det andra står det "Det kunde varit värre, vi kunde gått i öv*s ;)". Bild: Yle/Pia Lagus penkisdag

Abiturienten Amina Elezović säger att det finns en baktanke med Vasa gymnasiums plakat, men den handlar inte om att de skulle sakna de elaka och sexistiska plakaten vi sett tidigare år.

I går firade abiturienterna bänkskuddardag, eller penkis, genom att åka omkring på lastbilsflak prydda med diverse fyndigheter.

Ett av Vasa gymnasiums plakat har väckt en del åsikter på sociala medier. På plakatet står det "Här skulle det stå något men någon kan bli kränkt".

- Vissa har tyckt att det varit bra, att det finns hopp för världen och att ungdomarna äntligen förstått att man inte ska skriva dumma saker. Men så finns det sådana som tror att vi skrivit det bara för att vi är sura för att vi inte får skriva något hemskt, säger Amina Elezović som är en av årets abiturienter.

Riktar sig till lärarna

Amina berättar att eleverna i Vasa gymnasium absolut inte vill visa upp elaka skyltar, istället är deras skylt lite sarkastisk och riktar sig faktiskt till lärarna.

- Vi brukar ha en abi-kalender vid julen där vi skriver någons namn och ett ord som beskriver personen, men i år har vi inte fått ha den eftersom den kan anses vara kränkande.

Det här är elevernas reaktion på frågan om kalendern. Ett svar till lärarna.

- Det är absolut inte så att vi vill vara dumma, det är jätteviktigt att alla förstår. Vi är inte sura över att vi inte får skriva hemska saker. Vi har en jättebra sammanhållning i skolan och alla umgås med varandra.

Språkvetaren: Ett svårt ord att använda

Orsaken till att folk reagerat på Vasa Gymnasium plakat kan vara att ordet ”kränkt” har flera betydelser. Språkvetare Lena Lind Palicki listar tre:

Den första betydelsen är också den ursprungliga. Att bli kränkt är att utsättas för mobbning eller diskriminering.

- För ett tag sedan började vi prata mer öppet om var gränsen för diskriminering går. När folk passerade den gränsen hade de kränkt någon. Man ville visa på saker som var fel i samhället.

Senare tröttnade folk på att inte kunna tala som de gjort förr. Den som drog ett kränkande skämt fick nu höra om det, en del tröttnade och tyckte att det hade gått för långt. Härifrån kommer den andra betydelsen.

- I dag anklagar folk varandra för att vara lättkränkta och det har fått en negativ betydelse. I den offentliga debatten i Sverige har betydelsen absolut slagit över till att vara nedvärderande.

Den tredje betydelsen hittas i formella dokument och där finns ingen sarkasm eller laddning. Det är en given del av skolornas och arbetsplatsernas policy att inte låta någon kränka någon annan.

Amina och hennes skolkompisar är förvånade över att så många haft åsikter om plakatet.

- Vi hade ett annat plakat som vi trodde skulle väcka uppmärksamhet. Vi är ändå jätteglada att höra att folk tycker att den här generationen är mogen.

Lärarna borde kanske se sig i spegeln

Amina säger också att det inte bara är elever som borde beskyllas för elaka skyltar, eftersom själva skolan också har en påverkan.

I deras fall har till exempel lärarna sett skyltarna innan de åker upp på lastbilsflaket.

- När det kommer upp hemska skyltar, så som det brukar, så kan ju nog också lärarna se sig lite i spegeln. Eleverna representerar ju ändå skolan, säger hon.

Lätt att bli kränkt

Amina berättar att man i skolan tagit upp #metoo-kampanjen under morgonsamlingar och samtal med lärare. Det var också i samband med den som julkalendern slopades.

- Visst förstår vi att den kanske inte är okej för alla. Jag kanske tycker att något är roligt medan en annan inte alls håller med.

En del tycker att plakatet förlöjligar diskussionen om personer som faktiskt blir kränkta – och det kan Amina förstå till viss del.

- Personligen tycker jag ändå att det finns individer som blir kränkta av varje liten sak, men det kan inte jag döma dem för. De bestämmer ju själva var gränserna går. Precis som jag.

Era kommentarer

Vi efterlyste era kommentarer på Instagram och det är många som deltagit i debatten. Här kommer några synpunkter.

Ironiskt att bli kränkt:

"Det fantastiska är att vissa ironiskt nog dessutom blir kränkta av detta plakat."


"Ja tycker de där e bra lagat! Tycker själv att vad man än har för åsikter eller vad man gör blir någon kränkt eller tar illa upp. Suck it up!"

"Tycker det är så tråkigt att man inte får säga något utan att nån blir kränkt. Alla har rätt till sin åsikt och tycker man inte lika kan man hålla käft."

Problematiskt att skämta om:

"Jag är inte helt övertygad. Många (inte alla) av de som blir kränkta av penkkisplakat blir det av god orsak. Jag tänker till exempel på alla sexistiska, kvinnoförminskande plakat som blommade upp på Sveriges studentflak ifjol. Därför känns det problematiskt att skämta om en sån sak, även om jag förstår det roliga i sammanhanget."

"De e lite synd om folk börjar känna att deras problem bara förminskas till att "bli kränkt". Ordet "kränkt" har nog fått en annorlunda, mer negativ laddning på sistone."

"Tycker ordet ”kränkt” har fått lite fel innebörd på sistone. När det har blivit mindre tabu att prata om saker man inte tycker är okej viftas det bort för att man tydligen är ”lättkränkt” och det blir tabu att prata om problem igen.[...] Det är inte så svårt att göra ett plakat som är roligt utan att kränka någon, skriv bara något roligt som inte är sexistisk, rasistiskt eller förminskande på annat sätt."

"Hur långt är ett snöre? Får man höra något man inte gillar eller inte håller med om kan man ju säga man är kränkt, dvs ordet kränkt betyder inte så mycket i dagsläget då man kan bli kränkt av precis vad som helst."

Också den som gjort plakatet har kommenterat:

"Plakatet var ett litet internt skämt i vår skola, och var verkligen inte meningen att förminska metoo-rörelsen. Några dagar före blev vi lite oroliga över att de skulle tolkas som så, vilket inte var meningen överhuvudtaget. Vi bestämde ändå för att använda det, just för att väcka lite debatt och tankar kring ämnet, vilket det har gjort."

Vad tycker du?