Hoppa till huvudinnehåll

Den halvnorska hemmafavoriten Magnus Kim trivs i Pyeongchang: "Jag hoppas OS kan spränga barriärer"

Den i Norge födde Magnus Kim skidar för Sydkorea vid OS i Pyeongchang.
Den i Norge födde Magnus Kim skidar för Sydkorea vid OS i Pyeongchang. Sydkorea,Magnus Bøe

Det var en och annan som höjde på ögonbrynen när en ung Magnus Kim dök upp på juniorscenen inom längdskidåkning med buller och bång för två säsonger sedan. Idag är den i Norge uppvuxna 19-åringen olympier för sitt andra hemland Sydkorea och ser mycket positivt med att landet får ordna den stora vintersportfesten.

Magnus Kim, eller Magnus Bö som han är känd som i Norge, landade på 45:e plats på herrarnas 15 kilometer med fri skidteknik i Pyoengchang.

Marginalen upp till vinnaren Dario Cologna blev slutligen knappt tre minuter.

– Det var fysiskt tungt idag, men när folk hejar vill man verkligen kämpa ända in i mål. Jag är ändå nöjd med mitt lopp, säger den i Busan födde 19-åringen på klockren norska och fortsätter.

– Det var helt otroligt. Idag var det dessutom härligt väder och massor med folk längs spåren. Det hade verkligen betydelse att gå på hemmabanor idag, även om jag visserligen inte hade min bästa dag.

Tidigare under OS hade Kim skidat in på en 49:e plats i sprinten.

Positiv PR

Magnus Kim kunde också ha valt att representera det norska landslaget, men gjorde i tiderna sitt val och är idag något av kändis hemma i sin mors hemland Sydkorea.

Han är också glad över all den positiv reklam som längdskidåkningen nu får i nationen med 51 miljoner invånare.

– TV-sändningarna och publikupplevelserna betyder mycket. Det är många som får veta vad längdskidåkning är, att det är en rolig idrottsform som är spännande att se på och dessutom inte minst en mycket fin motionsform som passar väldigt många.

– Jag hoppas OS kan bidra till att öka intresset för grenen och vi kanske får bättre möjligheter att utöva grenen här i landet, till exempel på områden som är naturstigar på sommaren, säger Kim.

Han skall ännu delta i lagsprinten och på femmilen under OS, som tänkte få en knackig start för hans del.

När han återvände från sitt uppladdningsläger i Japan blev skidorna några dagar försenade, men tack vare lånepar från det svenska landslaget löste sig också det problemet.

Magnus Kim representerar Sydkorea vid OS.
Magnus Kim i sprinten vid OS i Pyeongchang. Magnus Kim representerar Sydkorea vid OS. Magnus Bøe,längdskidåkning

Medaljer på löpande band

Magnus Kim är onekligen en skidtalang. Han spenderade stora delar av sin ungdom i Norge, och när han vann en nationell tävling för sin åldersklass säsongen 2012-2013 med 300 deltagare insåg han att det kanske kan bli något att satsa på.

Sagt och gjort, drygt fem år senare representerar han Sydkorea vid OS och även om poängkontot i till exempel världscupen ännu visar på noll, lönar det sig att lägga namnet Magnus Kim på minnet.

Det gjorde skidfamiljen generellt senast vid ungdomens olympiafestival i Lillehammer 2016 där Kim var på podiet på samtliga pojkdistanser och vann två av tre.

Samma säsong knep han dessutom två silvermedaljer vid junior-VM

Öppna Instagram-inlägget

Fokus på vintersporter i Asien

Som korean har han följt med vinter-OS med glädje och märkt att det råder en positiv stämning kring mästerskapet.

– Naturligtvis har det inte varit helt problemfritt, men vilket OS är nu det? Jag tycker det råder en bra stämning i landet och när dessutom en korean idag tog guld i skeleton och det kommer goda resultat blir stämningen ännu bättre, säger han.

Kim är själv en pionjär i en nation som i många vintergrenar ännu betalar läropengar på sin utvecklingsstig. Men framtiden är ljus.

– Jag hoppas vinter-OS kan bidra till att spränga nya barriärer i vårt land och introducera fler former av vintersport i Sydkorea. Det vore positivt för grenarna i landet men också globalt. Nästa vinter-OS ordnas dessutom i Peking så det talar för att det kommer att bli ännu mer fokus på vintersporterna i Asien, säger han.

Läs också