Hoppa till huvudinnehåll

Ex-minister Suvi Lindéns flitiga affärsresande aktualiserar igen frågan om riksdagsledamöternas anpassningspension

Riksdagshuset i Helsingfors.
Riksdagshuset i Helsingfors. Bild: Finnish Parliament House in Helsinki riksdagen,riksdagsledamöter,Riksdagshuset (Finland),politik,arkitektur,Helsingfors

Samlingspartiets ex-minister Suvi Lindén hör till den grupp tidigare politiker som lyfter anpassningspension. Det är en pensionsform som på senare tid har kritiserats rätt mycket. Bland annat har kritiken gett upphov till ett medborgarinitiativ.

Suvi Lindén är berättigad till en pension på mellan 5 000 och 6 000 euro per månad ända fram tills hon fyller 65 år. Det är om tio år.

En flitig pensionär

Lindén är ändå inte en sysslolös pensionär. För några år sedan grundade hon ett konsultbolag, Pearlcon, som enligt sin egen webbplats sysslar med digitala utvecklingsprojekt.

Helsingfors-Vanda flygplats.
Helsingfors-Vanda flygplats. Bild: Finavia Helsingfors-Vanda flygplats,flygplatser,flygterminal,turism,resenärer

Enligt webbplatsen är Lindén specialsändebud FN:s bredbandskommission. På torsdagen den 15 februari framkom det ändå att uppdraget hade upphört för Lindéns del redan 2015.

Läs mera: Suvi Lindén förklarar den tragiska Ugandaresan: "Hade inget med Patria att göra"

Pearlcon har inte råd att betala lön

Pearlcon är ett enmansföretag med blygsamt resultat fram till år 2016 då omsättningen plötsligt ökade med 160 procent. Rörelseresultatet blev 16 000 euro, mot 4 800 euro året innan. En ökning med nästan 40 procent.

Suvi Lindén har inte lyft någon lön ur sin firma, inte heller under 2016 då företaget började gå bra.

En lön skulle givetvis påverka anpassningspensionen, och därför frågade Kauppalehti henne i höstas om frågorna hängde ihop på något sätt?

Lindén konstaterade då att hennes företag inte har råd att betala ut någon lön. Inkomsterna varierar så mycket från år till år att det vore oförnuftigt att ta ut lön, förklarade Lindén.

Viidenkymmenen euron seteleitä
Viidenkymmenen euron seteleitä Bild: Henrietta Hassinen / Yle euro,sedlar,Eurosedlar,50 euro note,valutor,ekonomi,lön,Köpkraft

Många kritiska till anpassningspensionen

Medborgarinitiativet mot anpassningspensioner har i mitten av februari samlat 70 000 underskrifter, vilket betyder att det går vidare till riksdagsbehandling.

Anpassningspension utbetalas till personer som valts in i riksdagen före år 2011, och som inte efter sin politiska karriär har lyckats skapa sig en annan karriär före pensionsåldern.

Artikeln korrigerades kl. 15:10. Totalsumman för anpassningspensionerna ströks ur artikeln.