Hoppa till huvudinnehåll

Försvarsadvokaten i Florida: Nikolas förstår och ångrar vad han har gjort

Minnesstund i Florida efter skolskjutningen 14 februari 2018.
Tusentals människor samlades för en minnesstund. Minnesstund i Florida efter skolskjutningen 14 februari 2018. Bild: EPA-EFE/GIORGIO VIERA Florida,skolmassakrer,Minnesstund,skolmassaker,USA

Polisutredningen och sorgearbetet fortsätter i Parkland, Florida, efter skolmassakern på onsdag. Den juridiska processen har också inletts. Nikolas Cruz åtalas för 17 överlagda mord. Domen kan bli dödsstraff.

Torsdagseftermiddagen och kvällen ägnades åt minnesmässa i Parkland. Den hölls i en park nära skolan där massakern skedde på onsdag eftermiddag.

Tusentals människor samlades, med levande ljus i händerna. Många grät öppet.

Minnesstund i Florida efter skolskjutningen 14 februari 2018.
Minnesstund i Florida efter skolskjutningen 14 februari 2018. Bild: EPA-EFE/GIORGIO VIERA Florida,skolmassakrer,Minnesstund,skolmassaker

Åtalas för 17 överlagda mord

Mindre än ett dygn efter dådet inleddes den rättsliga processen.

Den 19-åriga åtalade leddes in av poliser och sina advokater till ett första rättsmöte. Han var klädd i en orangefärgad fångoverall.

Den åtalade gick stapplande eftersom han var kedjad både till händer och fötter. Han såg späd och blek ut mot sin omgivning.

Han var med per video från polisstationen, och den korta proceduren sändes över de amerikanska tv-nätverken. Advokaten höll honom om ryggen när domaren tilltalade honom.

Den misstänkta för skolskjutningen i Florida Nikolas Cruz.
Den misstänkte Nikolas Cruz framför domaren. Den misstänkta för skolskjutningen i Florida Nikolas Cruz. Bild: EPA-EFE/Susan Stocker / POOL Florida,skolmassakrer,skolmassaker,USA

"Rätt att tiga ..."

Den åtalade svarade ja på frågan om han är Nikolas Cruz. Amerikanska medier påpekar att det kan vara det sista vi hör av honom.

- Jag har något mycket viktigt att säga dig. Du är åtalad för ett mycket allvarligt brott. Du har rätt att tiga. Men om du ger upp den rätten kan allt du säger användas emot dig i den fortsatta rättegången, sa domaren.

Enligt polisen har 19-åringen erkänt skjutningen och vapenanvändningen. Förhören fortsätter. Nu övervakas han dygnet runt för att undvika risken för självmord.

Historier om hjältar och sorg

De första dödsskotten avlossades redan utanför skolan. Några lärare som försökte skydda eleverna var bland de första offren.

Hjältehistorierna i Parkland handlar till exempel om hur den storväxta vakten/fotbollstränaren skyddade elever med sin kropp mot skotten. Så gjorde också några lärare som dödades.

En vaktmästare lyckades vända en ström av flyende elever som på grund av brandalarmet sprang mot utgången. Där väntade en tidigare skolkamrat, med ett AR-15-liknande automatgevär i händerna. Han hade mycket ammunition med sig, uppger polisen.

Minnesstund i Florida efter skolskjutningen 14 februari 2018.
Ljus tänds för de 17 offren. Minnesstund i Florida efter skolskjutningen 14 februari 2018. Bild: EPA-EFE/GIORGIO VIERA Florida,skolmassakrer,Minnesstund,skolmassaker,USA

Försökte fly bland eleverna

Det är inte klart varför 19-åringen slutade skjuta. Han hade kommit till skolan med en Uber-taxi, men gick därifrån till fots.

Han blandade sig med flyende elever, köpte mat i en snabbmatsrestaurang i närheten, rapporterar de amerikanska medierna.

Därefter greps han utan dramatik av en polis som kände igen klädseln på en beskrivning som hade sänts ut över polisradion.

Oroande internetinnehåll

Polisen utreder den åtalades hem och hans fotavtryck på internet. Han publicerade många bilder av vapen och skrev mycket.

I höstas varnade han om att han skulle bli professionell skolskytt. Budskapet fångades upp av en privatperson, som tipsade FBI.

Poliserna kom följande dag för att förhöra tipsaren, men gick inte vidare med frågan. De ansåg att de inte kunde hitta 19-åringen. Nu är han hittad.

"En allvarligt störd ung man"

Cruz adoptivmamma dog i november, pappan tidigare.

Enligt både kamrater, grannar och polisen är 19-åringen en allvarligt störd ung man. Till exempel har en granne videofilmat honom när han övar vapenanvändning på sin bakgård. Vapnet hade han köpt lagligt, uppger polisen.

Orsaken att han var relegerad uppges vara disciplinsvårigheter, bland annat ett bråk med den tidigare flickvännens nya pojkvän.

I stället för skolgång jobbade han på en lokal butik. Där ansågs han konstig och asocial. Han hade uppenbarligen erbjudits psykologhjälp.

Försvarsadvokaten: Problem hela livet

Cruz advokater säger att han har haft problem med sin mentala hälsa hela livet, depression och utvecklingsstörning.

Det kan också vara försvarets linje för att undgå dödsstraff, ett straff som finns i Florida. Flera röster har redan höjts för att dödsdom är det enda möjliga i det här fallet.

Men försvarsadvokaten Melisa McNeill ger också en annan bild av sin klient.

- Han är ledsen, han ångrar sig. Han är fullt medveten om vad som är på gång. Han är bara en bruten människa, säger Melisa McNeill, biträdande offentlig försvarare i Broward County.

Källor: CNN, ABC, NBC