Hoppa till huvudinnehåll

Girl power på de äldstes dans i Korsholms gymnasium – första gången tvåorna firar med dans

Flickor från tvån i Korsholms gymnasium dansar de äldstes dans.
Flickor från tvån i Korsholms gymnasium dansar de äldstes dans. Bild: Yle/Anna Ruda Korsholms gymnasium,de äldstes dans

På fredagen, dagen efter Penkkis, ordnades de äldstes dans för första gången i Korsholms gymnasium. Eleverna i tvåan firade att de nu är äldst i skolan.

I de flesta gymnasier firar andra klassisterna att de är äldst i skolan dagen efter att abiturienterna har firat sin penkkis. I år är det första året tvåorna dansar.

De äldstes dans-kursen är en valbar kurs som har gått under sex veckor och avslutas med dans inför klasskompisar och föräldrar. Dagen avslutas därefter med festmåltid i skolan.

- Jag var inte så bra på att dansa så jag ville lära mig det. Det är bra att kunna dansa, till exempel när man blir bjuden på bröllop, säger Amanda Almén.

- Jag tänkte att de äldstes dans är en sak man gör en gång i livet och då ville jag gå kursen och dansa idag. Och mamma ville att jag skulle dansa, säger Amanda Grankvist.

Amanda Grankvist och Amanda Almén
Amanda Grankvist och Amanda Almén Amanda Grankvist och Amanda Almén Bild: Yle/Anna Ruda Korsholms gymnasium,de äldstes dans

Tolv festfixade och finklädda flickor går igenom danserna och finslipar på stegen en sista gång under genrepet på fredag morgon.

"Pojkarna vågade inte komma med"

På eftermiddagen ska de dansa för sina klasskompisar och på kvällen är det föräldrarna som sitter i publiken i kulturhuset i Smedsby.

- Pojkarna vågade inte komma med. Vi hade några med från början, men de hoppade av, säger Amanda Almén

- Det blev Girl power istället, säger Amanda Grankvist.

Under sin uppvisning dansar flickorna igenom de klassiska sällskapsdanser och avslutar med en egen dans som de har koreograferat själv.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten