Hoppa till huvudinnehåll

Gravad lax "cheese cake" med färskost, dill och pepparrot

En krämig ostkaka blir ett härligt alternativ till fiskbordet. Det här är en frisk och välbalanserad nykomling.

Ingredienser, 8 pers:

  • 4 dl naturell färskost
  • 4 dl crème fraîche
  • 200 g gravad lax,hel bit
  • 1 bunt dill, finskuren
  • ½ dl gräslök, finskuren
  • 3 msk riven pepparrot
  • 6 st gelatinblad
  • 5 skiva kavring
  • 100 g brynt smör
  • 1 nypa salt
  • 1 nypa svartpeppar

Gör så här:

  1. Mixa kavring med brynt smör och tryck ut i en terrinform.
  2. Tärna laxen.
  3. Värm upp 1 dl creme fraiche och rör ut de blötlagda gelatinbladen.
  4. Blanda övrig creme fraiche, färskost, örter, pepparrot och lax.
  5. Tillsätt den varma creme fraichen och smaka av med salt och peppar.
  6. Häll färskostsmeten i terrinen och låt stelna i kylen 2 timmar.
Portion med gravad lax ostkaka
Portion med gravad lax ostkaka Bild: Yle/Carina Ahlskog lax,Ostkaka,recept,Strömsö (tv-program)

Denna rätt hör ihop med Pauls ceviche till jul.

Läs också

Recept

Sökfunktionen har flyttat till rutan högst uppe på sidan (ikonen "förstoringsglas"), eller snabbsök "matrecept"

Nyligen publicerat - Recept