Hoppa till huvudinnehåll

Laga vegetarisk hot dog av purjolök

Purjolök är en fantastisk grönsak som alltför ofta får spela en biroll i matlagning. Beroende på hur man tillagar purjolöken kan man få fram väldigt olika smaker. I den här rätten får lökarnas konung för en gångs skulle spela huvudroll. Den enda hjälpen den behöver är en vällagad majonnäs.

Ingredienser, 2 pers:

  • 4 st purjolök
  • 200 g smör
  • 1 st äggula
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 tsk crème fraîche
  • 1 st citron
  • 2 dl matolja
  • 1 msk ättika
  • 1 msk vatten
  • 1 tsk socker
  • 3 nypa salt
  • 1 nypa svartpeppar
  • olja till fritering

Gör så här:

  1. Skölj purjolök och skär bort det gröna.
  2. Finstrimla den gröna blasten och lägg den i kallt vatten.
  3. Skiva lite av den ljusgröna blasten och spara till att toppa med. Blanda ättika, vatten och socker och slå över den skivade råa löken. Häll av vid servering.
  4. Den vita delen läggs i en ugnsfast form, täcks med tunt hyvlat smör och kryddas med salt.
  5. Baka i ugn på 160 C täckt med aluminiumfolie tills purjolöken är mjuk, ca 20-30 minuter. Obs! Spara det brynta smöret.
  6. Värm upp olja till 160 C och fritera den strimlade blasten gyllenbrun och krispig.
  7. Lyft och lägg på papper och salta.
  8. Majonnäs

  9. Vispa äggula med senap, citronskal och juice från en halv citron. Tillsätt matolja i tunn stråle.
  10. Avsluta med avsvalnat brynt smör och smaka av med salt, creme frâche och svartpeppar.
  11. Snitta bakad purjolök och fyll med majonnäs.
  12. Toppa med rå purjolök och friterad purjolök. Ska se ut som en varm korv.

Läs också

Recept

Sökfunktionen har flyttat till rutan högst uppe på sidan (ikonen "förstoringsglas"), eller snabbsök "matrecept"

Nyligen publicerat - Recept