Hoppa till huvudinnehåll

Lejonanalysen: Markanta framsteg av Finland – Tolvanen i förbluffande form

Eeli Tolvanen i OS
Eeli Tolvanen och Sami Lepistö var Finlands bästa spelare i segern över Norge. Eeli Tolvanen i OS Bild: Lehtikuva ishockey,Finlands herrlandslag i ishockey,Eeli Tolvanen

Vilken skillnad jämfört med förra säsongen. I våras hade Finland stora bekymmer mot Norge i VM. Den stabila 5–1-segern i OS förstärker intrycket att Lejonen är en het medaljkandidat i Pyeongchang.

Helhetsintrycket:

Finland hade grepp om händelserna genom hela matchen. Trots att Norge gick upp i ledning darrade Lejonen inte på manschetten.

Värt att minnas att i praktiken exakt samma norska trupp tvingade Finland till förlängning i VM-turneringen i våras. I OS har den finländska lagledningen dessutom inte spelare som Sebastian Aho, Mikko Rantanen och Valtteri Filppula i truppen.

Däremot har man en glödhet Eeli Tolvanen, som i andra matchen i svit, bar laget på sina axlar.

Och ett simplare spelsätt som den här säsongen resulterat i sju segrar och bara två förluster.

Utslagsgivande:

Finland tvingade Norge att ta utvisningar. Det ska man inte göra mot detta Lejonlag.

På två matcher har Finland gjort fem mål i numerärt överläge.

Norge försökte täcka bort Eeli Tolvanens skottvinklar, men tonåringen slog till i alla fall i första perioden. Norrmännens fokus på Tolvanen ledde i fortsättningen till att ytor öppnade sig för de övriga fyra finländarna i rinken.

Sami Lepistö tackade och tog emot och gjorde matchavgörande 4–1 i powerplay.

Utropstecknet:

Det må vara tjatigt att konstatera igen, men visst är Eeli Tolvanens insatser i OS häpnadsväckande. Tre mål och tre assist på sex perioder av 18-åringen.

En 18-åring vars namn kantades av frågetecken inför turneringen. Tolvanen har gjort sitt senaste mål för Jokerit den 24 november och han var också överraskande blek i JVM vid årsskiftet.

Frågetecknet:

Efter succén i EHT-turneringen i Helsingfors hette det att Finland åtminstone har en välfungerande kedja i OS i form av Teemu Hartikainen, Joonas Kemppainen och Julius Junttila.

Väl i Pyeonchang har första kedjan haft det lite svårt att få det att stämma. Ligans poängkung Junttila står fortfarande på noll mål efter tretton landskamper.

OS-stämningen:

Charmig. Hejarklackarna lyser med sin frånvaro men det är inget fel på koreanernas entusiasm.

Varje skott leder till yl av förtjusning och varje tackling till uppskattande ovationer.

Lejonkungarna:


***
Eeli Tolvanen

Finlands bästa spelare i andra matchen i rad. Nashvilles klubbledning lär gnugga sina händer.

**
Sami Lepistö

Backbesättningens ledargestalt igen. Målskytt i powerplay igen. Nog sagt.

*
Jukka Peltola

Det var flera förvåningens fingrar i häpnadens munnar då det klarnade att Tappara-kaptenen tar plats bredvid Petri Kontiola och Tolvanen i Finlands andra kedja. Knappast längre. Peltola gör samma jobb som Jere Lehtinen gjorde så förträffligt i landslaget i många år. Och gör det bra.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport