Hoppa till huvudinnehåll

Lejonveteranen hyllar Tolvanen efter OS-succén: ”Bland det bästa skott jag sett”

Sami Lepistö klappar om Eeli Tolvanen efter ett av Finlands mål mot Norge.
Sami Lepistö klappar om Eeli Tolvanen efter ett av Finlands mål mot Norge. Sami Lepistö klappar om Eeli Tolvanen efter ett av Finlands mål mot Norge. Bild: All Over Press Sami Lepistö

Sami Lepistö har vunnit två raka OS-medaljer i samma lag som Finlands allra största anfallsstjärnor. Men få spelare har imponerat lika mycket på Lejonens backklippa som 18-åringen Eeli Tolvanen.

1+3 i OS-premiären mot Tyskland var bara början. I sin andra storturneringsmatch blev Eeli Tolvanen tvåmålsskytt när Finland slog Norge med 5–1.

Tolvanen imponerar på en hel hockeyvärld, inklusive de egna lagkompisarna.

Som Sami Lepistö, 33-årig världsmästare och dubbel OS-medaljör med en lång karriär i NHL och KHL bakom sig.

– Visst är det här väldigt skoj att se. Jag har fått spela med honom hela säsongen i Jokerit och det självförtroende han har är helt otroligt, säger Lepistö till Yle Sporten efter segern över Norge.

– Han är väldigt talangfull och har ett suveränt skott, bland de bästa skotten jag någonsin sett. Han kommer att bli en lysande spelare. Det är kul att få spela med honom.

Missade öppet mål

Två av Tolvanens tre mål i turneringen har kommit i powerplay, med Lepistö som en av medspelarna i numerärt överläge.

Och det kunde gott ha blivit ännu fler. Mot Norge var Tolvanen på väg att göra ett hattrick men missade med målet vidöppet.

– Inte första gången Lepistö serverar en sån passning och jag missar. Men jag sparade målet till nästa match, säger Tolvanen i intervjuzonen i Pyeongchang.

"Känner mig fräsch"

En påtagligt nöjd Tolvanen, trots några bommade chanser.

– Det känns bättre än de senaste månaderna, men också under den tiden har jag hela tiden orkat jobba. Sedan fick vi en liten paus och jag flyttade över till landslaget och nu känner jag mig fräsch, säger Tolvanen och hyllar Lejoninsatsen som helhet.

– På nytt en bra match av laget. Det känns fint när laget gör mål och försvarar sig bra och spelar uppoffrande.

Lepistömål andra matchen i rad

Tolvanen är just nu så glödhet att han också gör sina lagkompisar bra. Som den 15 år äldre Sami Lepistö, som mot Norge blev målskytt i numerärt överläge för andra OS-matchen i rad.

– Powerplayspelet började fungera under matchens gång. Hartikainen och Kemppainen skymmer bra framför målet och då kan sådana skott gå in, säger Lepistö.

Matcherna mot Tyskland och Norge gav sex övertygande poäng. Nu väntar Sverige i den sista gruppspelsmatchen på söndag.

– Det kommer att bli en tajt match. De har ett bra lag och det kommer säkert att bli tuffare än tidigare. Men nu ska vi först njuta av den här kvällen innan vi börjar tänka på Sverige, konstaterar Sami Lepistö och vandrar iväg från en intervjuzon där Eeli Tolvanen fortfarande står och håller låda.