Hoppa till huvudinnehåll

Snart kan ett barn ha två mammor redan före födseln - riksdagen får rösta om moderskapslagen

Ett spädbarn i en kvinnas famn.
Ett spädbarn i en kvinnas famn. Bild: Mostphotos/Yauheni Khomich moderskap,föräldraskap,Mamma,spädbarn,babyer

Kvinnliga par kan nu få rätt till gemensam vårdnad av sina barn redan under graviditeten. En ny moderskapslag har fått grönt ljus i riksdagens lagutskott. Efter en utdragen process kan nu riksdagen rösta om lagen.

Riksdagen tog emot ett medborgarinitiativ om behovet av en ny moderskapslag redan 2016. Då hade 55 000 medborgare undertecknat initiativet.

Den nya moderskapslagen ska trygga barnets rätt till två föräldrar, också när barnets bägge föräldrar är kvinnor

Behandlingen har dragit ut på tiden, men nu när lagutskottet gett sitt betänkande får riksdagen möjlighet att godkänna lagen.

- Det här är ett klart budskap till hela riksdagen att godkänna lagen, säger Johanna Karimäki (Grön) som är medlem av lagutskottet.

Den nya moderskapslagen ska trygga barnets rätt till två föräldrar, också när barnets bägge föräldrar är kvinnor. Den andra föräldern ska enligt förslaget kunna erkänna sitt föräldraskap redan under graviditeten.

De grönas riksdagsledamot Johanna Karimäki.
Johanna Karimäki De grönas riksdagsledamot Johanna Karimäki. Bild: De gröna johanna karimäki

Enligt nuvarande lagstiftning måste den andra föräldern adoptera barnet genom så kallad intern adoption efter födseln.

Det kan leda till oklara situationer och i värsta fall till att barnet blir skydds- och föräldralöst om mamman dör under förlossningen.

- Det här är ett förslag som gör många familjer lyckliga, den är viktigt för såväl barnen som familjerna. Lagen skapar en trygghet för barn till kvinnliga par från första stund, säger Karimäki i ett pressmeddelande.

Riksdagen behandlar nu lagen i plenum onsdagen den 21 februari och kommer troligen att rösta om den veckan därpå.

Emot barnens bästa, anser kristdemokrat

Kristdemokraten Antero Laukkanen anmälde avvikande åsikt i lagutskottets betänkande.

Han anser att man inte kan stifta en moderskapslag som erkänner två mammor men inte en enda pappa.

- Om möjligheten att fastställa faderskapet tas bort är det emot barnens bästa. Vi borde inte stifta lagar som skapar mer faderlöshet, säger Laukkanen i ett pressmeddelande.

Vi borde inte stifta lagar som skapar mer faderlöshet― Kristdemokraternas Antero Laukkanen

Enligt Anna Moring som är projektledare vid Nätverket för stjärnfamiljer försämrar ändå inte moderskapslagen barnens rätt att få reda på sina biologiska föräldrar.

- Det här har ingenting att göra med fastställande av faderskap att göra, det tar fertilitetsvårdslagen hand om, säger Moring.

Enligt Moring omfattar moderskapslagen enbart kvinnor som vid assisterad befruktning använder sig av könsceller som lämnats av donatorer som inte vill att faderskapet ska kunna fastställas.

- När barnet fyller 18 år får det enligt fertilitetsvårdslagen veta vem som är den biologiske fadern. Också de barn som blivit till genom donerade äggceller har rätt att veta vem som är deras biologiska moder.

- Jag anser att det här är väldigt viktigt. Men det är ingenting som moderskapslagen ändrar på, säger Anna Moring.

Moderskapslagen har länge varit i motvind

Behovet av en ny moderskapslag har diskuterats länge. Redan under den förra regeringen beredde Justitieministeriet en motsvarande lag.

Den stupade på att Kristdemokraterna motsatte sig den i regeringen.

Inte heller den nuvarande regeringen har aktivt arbetat för att förnya lagen. Därför lämnades ett medborgarinitiativ in till riksdagen 2016.

Artikeln uppdaterades 16.2.2018 klockan 16.45 med kommentarer av Anna Moring.
Artikeln uppdaterades 16.2.2018 klockan 17.00 med uppgifter om när riksdagen väntas rösta om lagen.

Läs mera:

Moderskapslagen - "Socialen måste ha viktigare saker att göra"

I nuläget går det inte för ett finländskt barn att ha två officiella mödrar genast från födseln. Det här vill man ändra på i och med medborgarinitiativet om en moderskapslag.

Läs också