Hoppa till huvudinnehåll

Sommarstugorna går ner i pris – Nyland dyrast, Lappland billigast

Sommarstuga i Sahalahti
Sommarstuga i Sahalahti Bild: Arja Lento/Yle strandstuga

Medan bostadspriserna pekar kraftigt uppåt, rör sig priserna på sommarstugor åt motsatt håll. Förra året sjönk priset på semesterbostäder med fyra procent jämfört med året innan, enligt siffror från Lantmäteriverket.

– Medelpriset på stugor med egen strand har under detta årtionde sjunkit från 110 000 euro till 93 000 euro på planlagda områden, säger registerchef Taisto Toppinen vid Lantmäteriverket.

Sedan rekordåret 2011 har stugpriserna gått stadigt neråt. I medeltal har priserna sjunkit med 15-16 procent både i glesbygden och i områden med detaljplan.

– Läget och stugorna är så olika i olika delar av Finland, så någon entydig förklaring till prisnedgången finns inte, säger Tuomas Tyrsky som är vd vid OP-Fastighetscentralen i Västra Nyland.

Procentuellt sett sjönk priserna mest i glesbygdsområden i Norra Karelen (-26 procent) och Satakunta (-18 procent), och i planområden i Egentliga Tavastland (-17 procent) och i Kymmenedalen (-13 procent).

Den relativt sett största prisökningen finns däremot bland sommarstugor i glesområdena i Kajanaland (+18 procent) och Päijänne-Tavastland (+17 procent).

Tjockast plånbok i Nyland

Prisnedgången till trots står de dyraste sommarstugorna föga överraskande i Nyland där en stuga med egen strand gick för 173 000 euro ifjol i planområdena. Näst dyrast är stugorna i Egentliga Finland och Päijänne-Tavastland där priset var 140 000 förra året.

I Österbotten sjönk stugpriserna med tre procent till 85 000 euro.

Stugor i Lappland.
Lappland sommartid. Stugor i Lappland. Bild: Mostphotos Lappland,stugor,sommar,naturen,Sjö

De förmånligaste semesterbostäderna finns däremot i Lappland och Norra Österbotten. Där kostade en stuga i medeltal 37 000 euro, respektive 42 250 euro i glesbygden förra året.

Det här innebär att stugköpare måste vara beredda att betala i stora drag över 100 000 euro mer i Nyland än i de förmånligaste områdena i Lappland.

Fler vill ha fina stugor

Tuomas Tyrsky förutspår att prisnivåerna i år, i stora drag, hålls på samma nivå som förra året.

– Men efterfrågan på välutrustade stugor växer.

Prisnedgången har väckt liv i stughandeln såtillvida att antalet sålda sommarstugor förra året ökade med runt 10 procent jämfört med året innan. Nivån på sommarstugehandeln kan nu jämföras med nivån under Nokias storhetstid åren 2002-2006.

Tyrsky tror att antalet stugköp ökar också i år.

– Den goda ekonomiska situationen och tillväxten syns förutom i bostadshandeln också i handeln med sommarstugor.

Priserna gäller i genomsnitt för sommarstugor med strand på tomter under 2 hektar.

Den ursprungliga artikeln är skriven av Pekka Pantsu/Yle Uutiset.

Läs mera:

Vad vet du om stughandeln - kolla hur stugmarknaden ser ut nära dig

Vi har analyserat Lantmäteriverkets statistik över sommarstugeaffärer under de senaste tio åren. Utgående från det kan vi slå hål på tre seglivade myter om stughandeln och bekräfta en.