Hoppa till huvudinnehåll

Sveriges succé i OS fortsätter – nytt guld bärgat i slalom

Frida Hansdotter.
Frida Hansdotter tog sitt första mästerskapsguld. Frida Hansdotter. Bild: EPA Frida Hansdotter

Ny tävlingsdag, men Sveriges utmärkta OS-insatser bara fortsätter. Frida Hansdotter säkrade landets fjärde guld i Sydkorea när hon tog hem slalomen.

Två guld i damernas längdåkning, ett guld i damernas skidskytte – och nu också guld i damernas slalom.

De blågula damerna skördar stora framgångar i OS. Efter Charlotte Kalla, Stina Nilsson och Hanna Öberg skriver nu Frida Hansdotter in sig som den fjärde svenska guldmedaljören i Pyeongchang.

Svenskan låg tvåa efter det första åket och lyckades ta över ledningen när hon kom i mål med fem hundradelars marginal. Katharina Gallhuber ledde efter ett åk, men hon klarade inte av att slå Hansdotters tid.

På väg mot rekord

Därmed är Hansdotter olympisk mästarinna. För första gången tog hon ett mästerskapsguld. Från tidigare hade hon tre VM-medaljer i slalom.

– Det blev en explosion för mig. Det var så magiskt härligt när hon åkte över mållinjen och jag hade vunnit med några ynka hundradelar. Det var guldet som man ville åt. Det är helt fantastiskt. Obeskrivligt, säger Hansdotter till Aftonbladet.

Sverige är på väg mot ett riktigt succé-OS. Med över en vecka kvar av tävlingarna i Sydkorea ligger det gamla guldrekordet från Turin 2006 – sju guld – pyrt till.

Den stora slalomfavoriten Mikaela Shiffrin, som tog guld i storslalom i går, kunde inte motsvara förväntningarna och slutade fyra.

Resultat, slalom:

1) Frida Hansdotter, Sverige 1.38,63
2) Wendy Holdener, Scheiz + 0,05
3) Katharina Gallhuber, Österrike + 0,32
4) Mikaela Shiffrin, USA + 0,40
5) Anna Swenn Larsson, Sverige + 0,98