Hoppa till huvudinnehåll

Turkiet kräver 18 års fängelse för Die Welt-journalist – men släpper honom fri

En röd hjärtformad ballong med bild på Denis Yücel och texten #freedeniz
En röd hjärtformad ballong med bild på Denis Yücel och texten #freedeniz Bild: EPA-EFE/OMER MESSINGER Turkiet,Tyskland,Deniz Yücel

Efter ett år fängelse i Turkiet kommer den tyske journalisten Deniz Yücel nu att släppas fri. Det meddelar hans advokat idag. Att Yücel nu friges kan ses som ett tecken på att relationerna mellan Tyskland och Turkiet igen håller på att förbättras.

Ett år och två dagar har journalisten Deniz Yücel hunnit sitta i turkiskt fängelse anklagad för terrorpropaganda.

Först idag väcktes åtal i fallet och enligt nyhetsbyrån Anadolu yrkar åklagarväsendet i Istanbul på 18 års fängelse för Yücel.

Han har anklagats för att ha spritt terrorpropaganda och för att stöda det kurdiska arbetarpartiet PKK samt Gülen-rörelsen, som man anser att står bakom den misslyckade militärkuppen sommaren 2016.

I väntan på en process ska journalisten vid tidningen Die Welt ändå släppas fri och det ska inte heller finnas några hinder för att han lämnar landet.

Yücel kunde redan under eftermiddagen lämna fängelset där han har suttit.

Intensiva förhandlingar under de senaste dagarna

Det tyska utrikesministeriet i Berlin har bekräftat de här uppgifterna, men betonar samtidigt att man nu måste vänta och se vad som händer.

Enligt utrikesminister Sigmar Gabriel har den turkiska domstolen inte satt upp några begränsningar, vilket betyder att Yücel sannolikt lämnar landet.

Att det kunde komma till en snabb lösning i fallet med Welt-korrespondenten antyddes redan i början av veckan.

I en intervju för det tyska rundradiobolaget ARD, sade den turkiske premiärministern Binali Yildirim att han hoppas att Yücel snart kan bli frigiven.

Fallet var upp till diskussion också igår då förbundskansler Angela Merkel träffade Yildirim i Berlin.

Binali Yildirim och Angela merkel träffades i Berlin.
Binali Yildirim och Angela Merkel träffades i Berlin. Binali Yildirim och Angela merkel träffades i Berlin. Bild: AFP / Lehtikuva Turkiet,Binali Yıldırım,Tyskland,Angela Merkel

Ansträngda relationer

Fallet Yücel har under det gånga året blivit något av en symbol för de allt sämre relationerna mellan Tyskland och Turkiet.

Gripandet skedde två månader före den turkiska folkomröstningen om en författningsändring, som betydde en övergång till presidentstyre i landet.

Tiden före omröstningen präglades bland annat av hårda turkiska utfall mot Tyskland, då man i Tyskland ogärna ville att turkiska politiker ordnade valtillställningar runtom i landet.

I Tyskland har fängslandet av Yücel väckt en hel del protester och de senaste demonstrationerna ordnades i förrgår då det hade gått ett år sedan han greps. Från tysk sidan har det ofta hetat att Yücel hålls som gisslan.

Små steg mot normalitet

Deniz Yücel har ändå inte varit den enda tysk som på mer eller mindre lösa grunder suttit fängslad Turkiet.

Under sommaren väckte gripandet av mänskorättsaktivisten Peter Steudtner nya tyska protester. I motsats till Yücel hade Steudtner inte ens turkiskt medborgarskap.

Konflikten länderna emellan tillspetsades då så mycket att Tysklands utrikesminister Sigmar Gabriel såg sig tvungen att skärpa reserekommendationerna för Turkiet.

Enligt Gabriel var gripandet av Steudtner ytterligare ett bevis för att helt oskyldiga tyska medborgare kan gripas i Turkiet.

Efter sommarens lågvattenmärke har relationerna länderna emellan ändå förbättrats en aning.

Peter Steudtner släpptes fri i oktober och han fick lov att lämna landet trots att processen mot honom inte är avslutad.

Att också Deniz Yücel nu ser ut att komma fri, kan tolkas som att Turkiet nu åtminstone delvis avviker från sin tidigare konfrontationskurs.