Hoppa till huvudinnehåll

Usla starten sänkte Heikkinen – OS-tia efter avslutning i medaljfart

Matti Heikkinen var det största finländska hoppet, men hans start släckte medaljchanserna. Finländarna var klart distanserade när Dario Cologna lyckades snuva norrmännen på guldet. "Fakta är att formen inte räcker till mer än det här", säger Heikkinen.

Frågetecknen runt Matti Heikkinen var många inför dagens OS-lopp. Finländaren mäktade med att jaga bort en massa orosmoln i intervallstartsloppet i fristil, men insatsen räckte inte till medaljstrid.

Heikkinen startade trögt och låg hela sjutton sekunder efter redan vid den första tidskontrollen. Där var han sämst i den blåvita kvartetten, men därifrån reste sig Heikkinen åtminstone en aning.

Halvvägs in i det femton kilometer långa loppet – Heikkinens huvuddistans under de olympiska spelen – låg han 20:e, 53,6 sekunder efter täten.

Bästa OS-placeringen

Heikkinens fem sista kilometrar var oerhört bra och då höll han till och med medaljfart, men försprånget han gav åt de andra under första halvan var givetvis för mycket.

Heikkinen blev tia och var bäste finländare med klar marginal. Det är hans bästa OS-placering i karriären.

– Det blev en tuff tävling. Jag krigade på hela vägen, men fakta är att formen inte räcker till mer än det här. Det är den här farten som jag har i fristil, säger han till Yle.

Kunde du ha startat snabbare?

– Vi får se om den kapaciteten någonsin kommer.

– Jag åkte så fort som jag kunde. Det är tufft när man har höga förhoppningar och man inte klarar av dem.

Lari Lehtonen, Perttu Hyvärinen och Anssi Pentsinen var statister i loppet och det bådar inte gott inför söndagens herrstafett.

Tredje raka guldet för Cologna

Kampen om guldet blev inte speciellt spännande. Dario Cologna visade vem som är olympisk kung i intervallstartsloppen.

För åtta år sedan åkte schweizaren hem guldet på femton kilometer fritt i Vancouver, för fyra år sedan blev det guld i det klassiska loppet i Sotji.

Nu blev det en förkrossande överlägsen triumf i Pyeongchang. Cologna bröt den norska segerdominansen i skidspåren och vann loppet med arton sekunder.

– Det känns otroligt bra. Det är mycket jobb som står bakom det här och jag är så stolt att vinna guld igen, säger han till Yle.

Skiathlonsegraren Simen Hegstad Krüger var närmast Cologna och tog silver. Ryssen Denis Spitsov knep bronset.

Resultat, 15 kilometer (f):

1) Dario Cologna, Schweiz 33.43,9
2) Simen Hegstad Krüger, Norge + 18,3
3) Denis Spitsov, OAR + 23,0
4) Martin Johnsrud Sundby, Norge + 24,9
5) Maurice Magnificat, Frankrike + 27,0
---
10) Matti Heikkinen, Finland + 1.01,5
31) Lari Lehtonen, Finland + 2.17,9
35) Perttu Hyvärinen, Finland + 2.33,3
51) Anssi Pentsinen, Finland + 3.11,0