Hoppa till huvudinnehåll

Yrkeschaufför om vägunderhållets tilläggspengar: "Två miljoner är som en fis i Sahara"

Janne Smeds sätter sig till rätta för att åka i väg med bussen.
Yrkeschauffören Janne Smeds tror inte tilläggspengarna som utlovats till vintervägunderhållet kommer att räcka. Janne Smeds sätter sig till rätta för att åka i väg med bussen. Bild: Yle/Anna Kurtén. smeds,busschaufför

Yrkeschauffören Janne Smeds tror inte att de tilläggspengar som utlovats till vintervägunderhållet kommer att räcka. - Först blev jag glad, men så slog det mig att det är två miljoner i hela Finland.

Att pengarna dessutom tas från sommarunderhållet tycker han är bekymmersamt.

- Först blev jag glad och tänkte: ”Wow får vi två miljoner hit till Österbotten, då får vi ordning på det här”. Men så slog det mig att det är två miljoner i hela Finland och då känns det mera som en fis i Sahara.

Ovanligt svårt väder

Vädret har varit ovanligt svårt både för bilister och för vägunderhållet och vägmyndigheterna har fått mycket respons om vägar i dåligt skick.

Kritiken kommer från både privatpersoner och företag.

Vägunderhållet får mera pengar ännu under den här vintern. Två miljoner euro har kommunikationsminister Anne Berner (C) nu lovat.

- Jag hoppas att de här pengarna faktiskt rinner ner till entreprenörerna så att de faktiskt kan vara mera ute och köra, säger Smeds.

Skolbussen åkte i diket i Kalvholmen i Korsholm.
Flera skolbussar körde i diket i Österbotten när väglaget blev extremt halt en morgon i januari. Skolbussen åkte i diket i Kalvholmen i Korsholm. Bild: Yle/Jukka Tyni halt,väglag,Österbotten,kalvholm

Pengarna tas från sommarunderhållet

De två miljoner som vägunderhållet ännu i vinter ska få kommer att tas från sommarunderhållet.

Pengarna tas från medel som är avsedda för att förnya vägbeläggning. Det här bekymrar Smeds.

- Man sparar pengar för att göra ett ordentligt jobb på sommaren, men nu börjar man ta summor från de pengarna. Det betyder att sommarunderhållet istället kommer att vara två miljoner sämre.

- Redan nu är vägarna i så dåligt skick att om man börjar plocka bort pengar därifrån så hinner vi aldrig i kapp och får vägarna i en acceptabel europeisk nivå, säger Smeds.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten