Hoppa till huvudinnehåll

Kross i kvartsfinalen – nu väntar USA för Damlejonen

Damlejonen jublar efter ett mål mot Sverige i OS
Damlejonen jublar efter ett mål mot Sverige i OS Bild: Lehtikuva Vinter-OS i PyeongChang 2018,Finlands damlandslag i ishockey,Sveriges damlandslag i ishockey

Damlejonen kommer att spela om medalj i OS. Laget körde över Sverige efter noter i kvartsfinalen och vann med hela 7–2.

I Sotji för fyra år sedan gick Damlejonen på en rejäl mina då man var medaljtippat men förlorade kvartsfinalen mot Sverige. Den här gången gjorde laget inte samma misstag.

Dagens kvartsfinal blev aldrig riktigt spännande. Damlejonen gjorde tre mål direkt i den första perioden och det avgjorde matchen. Petra Nieminen, Riikka Välilä och Susanna Tapani blev målskyttar.

– Den avgörande faktorn var den gigantiska skillnaden i självförtroendet. De vet att vi är betydligt bättre.

– Får Sverige inte till det med målvaktsspelet så har de inte en chans. Det syntes i dag, säger förbundskaptenen Pasi Mustonen till Yle Sporten.

Petra Nieminen firar efter ett mål
Petra Nieminen gjorde Finlands första mål i kvartsfinalen. Petra Nieminen firar efter ett mål Bild: Lehtikuva Vinter-OS i PyeongChang 2018,Finlands damlandslag i ishockey,Petra Nieminen

Berglind höll nollan i några minuter

Till den andra perioden valde Sverige att plocka ut målvakten Grahn och sätta in Sarah Berglind mellan stolparna. Berglinds nolla höll i ungefär sju minuter sedan dunkade Michelle Karvinen in 4–0.

Sverige lyckades spräcka Noora Rätys nolla efter 28.53 men Finland gick snabbt upp i en fyramålsledning igen. Riikka Väliä satte sitt andra mål för dagen 36 sekunder efter Sveriges reducering.

Sverige reducerade igen i slutet av den andra perioden men det hjälpte inte. I den sista perioden gjorde Finland ytterligare två mål genom Emma Nuuitinen och Sanni Hakala och laget tog en klar seger.

Finland kommer att möta USA i semifinalen som spelas på måndag. Damlejonen inledde OS-turneringen med att möta just USA i den första matchen där det blev förlust med 1–3.

– Vi kan njuta en kort stund av segern. Men laddningen inför semifinalen mot USA har börjat. Direkt efter dagens match kände jag: ”Nu jäklar”, säger Välilä och skrattar men ögonen skvallrar om att hon inte skämtar över huvud taget.

Resultat:

Finland – Sverige 7–2
06.12 1–0 Petra Nieminen (Hovi)
11.32 2–0 Riikka Välilä (Rauhunen)
17.44 3–0 Susanna Tapani (Tulus, Välimäki) pp
27.14 4–0 Michelle Karvinen (Tuominen, Savolainen)
28.53 4–1 Emma Nordin (Grahm, Svedin)
29.29 5–1 Riikka Välilä (Karvinen, Tapani)
39.12 5–2 Rebecca Stenberg (Nylén-Persson)
44.35 6–2 Emma Nuutinen (Tulus, Rahunen)
57.47 7–2 Sanni Hakala (Rajahuhta)