Hoppa till huvudinnehåll

Pakistan: Lilla Zainabs mördare dömdes till döden

En av protesterna mot polis och myndigheter efter mordet på Zainab i Kasur, Pakistan 11.1.2018.
En av protesterna mot polis och myndigheter efter mordet på Zainab i Kasur, Pakistan 11.1.2018. En av protesterna mot polis och myndigheter efter mordet på Zainab i Kasur, Pakistan 11.1.2018. Bild: EPA-EFE/T. MUGHAL Zainab,Pakistan,mord,våldtäkt

En domstol i Lahore, Pakistan, har utfärdat fyra dödsdomar mot en misstänkt seriemördare för mordet på sjuåriga Zainab Ansari. Det brutala sexmordet har skakat om Pakistan och lett till våldsamma protester.

Domstolen i Lahore utfärdade en fyrfaldig dödsdom mot en 24-årig man för mord, våldtäkt mot barn, kidnappning och skändning av kroppen.

Sjuåringen Zainab Ansari försvann i staden Kasur, i Punjab, då hon var på väg till skolan den 4 januari. Övervakningsbilder visade hur hon fördes bort av en okänd man.

Några dagar senare hittades flickans kropp i en avfallscontainer. Hon hade våldtagits upprepade gånger och misshandlats innan hon strypts.

Det brutala mordet väckte stor uppmärksamhet i Pakistan och i Kasur ledde det till en del våldsamma protester. Tusentals demonstranter stormade polisstationer och tände eld på olika lokalpolitikers hem.

Oroligheter i samband med en protest i Kasur den 10 januari, efter mordet på Zainab Ansari.
Oroligheter i samband med en protest i Kasur den 10 januari, efter mordet på Zainab Ansari. Oroligheter i samband med en protest i Kasur den 10 januari, efter mordet på Zainab Ansari. Bild: EPA-EFE/STR Zainab,Pakistan,protest

De protesterade mot den långsamma utredningen och mot andra motsvarande olösta fall.

Enligt invånare i Kasur har det inträffat 12 motsvarande mord i området under det senaste året.

Den dömde misstänks nu för sju andra mord

Den nu dömde Imran Ali, som bodde granne med den mördade flickan, ska ha bundits vid mordet med Dna-bevis.

Han ska också ha erkänt morden på sju andra flickor i området. Ali ska ställas inför rätta för de andra morden senare.

Zainab Ansaris föräldrar och många andra pakistanier har krävt att Ali ska bli offentligt hängd.

Det har också framförts misstankar om att Ali ingår i ett kriminellt gäng som förser ett internationellt nätverk med videor på övergrepp mot barn.

Ett samhälle nära Kasur skakades av en pedofilskandal 2015 där det avslöjades att en prominent lokal familj hade lett en pedofilring som utnyttjat över 200 barn.

Den lokala polisen hade länge låtit bli att ta oroliga familjers anmälningar på allvar.

Källor: AFP, Reuters, BBC

Läs också