Hoppa till huvudinnehåll

Skön statistik talar för Mäkäräinen: Har räddat flera mästerskap i masstart

Kaisa Mäkäräinen.
Kaisa Mäkäräinen har haft ett tufft OS, men får en sista chans i masstarten. Kaisa Mäkäräinen. Bild: Lehtikuva Kaisa Mäkäräinen

Allt hänger på ett kort för Kaisa Mäkäräinens del. Om det ska bli någon OS-medalj måste hon höja sig i masstarten – och det har hon gjort flera gånger i karriären.

Det är ingen hemlighet att Kaisa Mäkäräinen har underpresterat i de olympiska spelen. Efter en jämn vinter i världscupen kom hon till Sydkorea som världscupledare, men finländskan har inte fått det att stämma.

Mäkäräinen gick för medaljer, men har hittills hämtat hem en 25:e plats (sprint), 22:a plats (jaktstart) och 13:e plats (distans).

En titt på säsongens världscupinsatser ger ett tydligt utslag: Mäkäräinen har inte fått ut det hon har visat före OS. Tolv av femton gånger som hon tävlat i världscupen har hon noterat bättre placering än det hittills bästa OS-resultatet.

Vann i Ruhpolding

I dag kommer med all sannolikhet Mäkäräinens allra sista chans att fylla på prisskåpet med en OS-medalj. Med visst fog kan man påstå att det åtminstone är hennes bästa chans i mästerskapet som väntar.

Vi fortsätter att titta i statistiken och hittar flera indikationer på det. De allra färskaste tecknen är vinterns insatser i just masstart.

Under säsongen har det körts tre masstarter. Efter en svagare insats i Annecy före jul har Mäkäräinen stått på pallen i de två tävlingarna i januari. I Ruhpolding tog hon karriärens 22:a världscupseger och i OS-genrepet i Antholz slutade hon trea.

Kaisa Mäkäräinen går i mål i Ruhpolding.
Kaisa Mäkäräinen tog sin 22:a seger i Ruhpolding. Kaisa Mäkäräinen går i mål i Ruhpolding. Bild: imago/Eibner Europa/ All Over Press Kaisa Mäkäräinen

Det är bara Laura Dahlmeier, som har tagit två guld och ett brons i Pyeongchang, som förutom Mäkäräinen har två pallplatser i masstarter i vinter.

Tre VM-brons i masstart

I mästerskapssammanhang har Mäkäräinen flera gånger räddat en del av äran i just masstarten, som är den sista individuella distansen.

I tre VM-masstarter på 2010-talet har Mäkäräinen plockat ett brons – bland annat i de två senaste mästerskapen. Förra året slog hon Gabriela Koukalová i en jämn kamp om tredjeplatsen.

Kaisa Mäkäräinen.
Mäkäräinen tog sin sjätte VM-medalj i karriären förra vintern. Kaisa Mäkäräinen. Bild: EPA Kaisa Mäkäräinen

Och även om OS inte har varit Kaisa Mäkäräinens grej, har den bästa OS-placeringen kommit i just masstart. I Sotji sköt hon för medalj vid det sista skyttet, men bommade och slutade sexa.

Dagens masstart börjar klockan 13.15. Loppet sänds i TV2 och kan även ses här.

Så har det gått i masstart på 2010-talet:

OS i Vancouver 2010: 1) Magdalena Neuner, Tyskland, 2) Olga Zaitseva, Ryssland, 3) Simone Hauswald, Tyskland. Kaisa Mäkäräinen deltog inte.

VM i Chanty-Mansijsk 2011: 1) Magdalena Neuner, Tyskland, 2) Darja Domratjeva, Vitryssland, 3) Tora Berger, Norge, 4) Kaisa Mäkäräinen, Finland.

VM i Ruhpolding 2012: 1) Tora Berger, Norge, 2) Marie-Laure Brunet, Frankrike, 3) Kaisa Mäkäräinen, Finland.

VM i Nové Mesto 2013: 1) Darja Domratjeva, Vitryssland, 2) Tora Berger, Norge, 3) Monika Hojnisz, Polen … 17) Kaisa Mäkäräinen, Finland.

OS i Sotji 2014: 1) Darja Domratjeva, Vitryssland, 2) Gabriela Koukalová, Tjeckien, 3) Tiril Eckhoff, Norge … 6) Kaisa Mäkäräinen, Finland.

VM i Kontiolahti 2015: 1) Valj Semerenko, Ukraina, 2) Franziska Preuß, Tyskland, 3) Karin Oberhofer, Italien … 15) Kaisa Mäkäräinen, Finland.

VM i Oslo 2016: 1) Marie Dorin Habert, Frankrike, 2) Laura Dahlmeier, Tyskland, 3) Kaisa Mäkäräinen, Finland.

VM i Hochfilzen 2017: 1) Laura Dahlmeier, Tyskland, 2) Susan Dunklee, USA, 3) Kaisa Mäkäräinen, Finland.

Läs mera:

Ahlnäs: Sitter mellan öronen för Mäkäräinen – raka motsatsen till svenska skrällmedaljörerna

Blåsten, utrustningen, sjukdomar … Kaisa Mäkäräinen letar i mästerskap efter mästerskap efter förklaringar. Vi letar efter ärlighet. För hur kan samma idrottare ha otur VARJE gång?

Läs mera:

Eklöv: Mäkäräinen igen i tufft läge – måste lyckas i sista chansen

OS hittills för våra affischnamn i skidskytte har verkligen gått under förväntningarna. Däremot har de svenska skidskyttarna tänjt sig till sensationella resultat. Den svenska modellen har lyckats plocka fram vinnartyper.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport