Hoppa till huvudinnehåll

Sorgsen Mäkäräinen efter medaljmissarna: ”Den som satt allt på spel förstår hur jag känner mig”

Kaisa Mäkäräinen misslyckades kapitalt i OS i Pyoengchang.
Kaisa Mäkäräinen misslyckades kapitalt i OS i Pyeongchang. Kaisa Mäkäräinen misslyckades kapitalt i OS i Pyoengchang. Bild: All Over Press Kaisa Mäkäräinen

Det krävdes en lång väntan efter målgång innan Kaisa Mäkäräinen var redo att möta medierna. Med orden ”besviken och sorgsen” sammanfattade hon sina känslor efter att ha blivit utan OS-medalj under en vecka då ”hela livet stått på spel”.

Det blev inga bortförklaringar. Inga stora känslor. Och inga tårar.

Kaisa Mäkäräinen mötte den finländska journalisthopen efter den fjärde misslyckade OS-starten i Sydkorea och försökte rakryggat förklara hur det kändes att ha fått drömmen om en olympisk medalj brutalt krossad.

– Jag är besviken och sorgsen. Det här tar tid att smälta.

– Jag är inte den enda idrottaren i världen som har medaljer från andra tävlingar men inte från OS. Det här får jag leva med, sade Mäkäräinen.

Och på frågan om vilka hälsningar hon har till de finländska sportvännerna som suttit och spänt framför tv-apparaterna kom svaret snabbt.

– Förhoppningsvis är de mera på min sida än emot mig. Såna människor som nån gång har satt allt på spel och lyckats eller misslyckats förstår säkert bäst hur jag känner mig.

– Hela livet har stått på spel. I ett par decennier har jag bara satsat på skidskyttet och vid såna här tillfällen svider det, sade Mäkäräinen.

"Total statist" på sista varvet

Hennes sista individuella start blev hennes bästa i Pyeongchang. Mäkäräinen var ända fram till sista skjutningen en outsider i medaljstriden, men fick nöja sig med en tionde plats i masstarten.

– Ingen skillnad om man är fyra eller tia. Eller trettionde. De enda som betyder nåt här är medaljerna.

– Det var en tung tävling. På det sista varvet var jag en total statist. Med ett normalt slutvarv av mig hade jag plockat placeringar. Men till medalj hade det inte räckt.

Mäkäräinen tog väldigt lång tid på sig innan hon mötte medierna efter den fjärde OS-tävlingen. Men när hon väl var mogen att vandra ut från omklädningsrummet till intervjuzonen gjorde hon sitt bästa för att ge ett positivt och leende intryck.

– Det är inget övertänkt. När det gör tillräckligt ont vänjer man sig, sade Mäkäräinen med ett flin.

– En vecka flyter det på, en annan vecka saknas flytet. I Frankrike den här säsongen hade jag till exempel en sån vecka att jag var tre gånger på placeringarna 10 till 14. Här fick jag en liknande vecka. Helt okej, men inte så bra som jag kan.

– Sjukdomen just innan hade jag klarat mig utan. Då hade vi fått en idrottare med bättre självförtroende hit. Influensan åt mycket av mig på det mentala planet. De första tävlingarna var pressen stor.

"Onödigt att tänka på framtiden"

Också karriärens tredje OS blev ett massivt bakslag för den 35-åriga Mäkäräinen som redan tidigare tvekat om sin fortsättning.

En strålande finländsk idrottskarriär kan ha fått ett dystert stortävlingsslut i kölden och kvällstävlingarna på skidskyttestadion i Pyeongchang.

– Det är onödigt att alltför tidigt börja tänka på framtiden, nu gäller det att först och främst överleva fram till mixedstafetten.

– Det blir kul att tävla i den. Förhoppningsvis får vi alla en bra dag. I så fall kan det bli de här spelens bästa placering för undertecknad.