Hoppa till huvudinnehåll

Ekenäs hedrar minnet av Cecilia Backlund med konsert: "Vi måste hitta ett språk för våldet och vårt ansvar"

Affisch; tribut till Cecilia Backlund.
Hyllningskonserten ska hedra Cecilia Backlunds minne. Affisch; tribut till Cecilia Backlund. Västnyland,Ekenäs,konsert,internationella kvinnodagen,evenemang,tribut,cecilia backlund

Kulturhuset Karelia i Ekenäs ordnar en hyllningskonsert till 20-åriga Cecilia Backlund som föll offer för ett tragiskt våldsbrott i Ekenäs förra sommaren.

Cecilia Backlund mördades i juni 2017. Gärningsmannen hittades död följande dag. Backlund och han hade haft ett förhållande som tagit slut.

Med evenemanget Tribut till Cecilia Backlund vill man rikta uppmärksamhet mot våld i hemmet och våld riktat mot kvinnor, men också minnas och hedra offret Cecilia Backlund och den hon var.

- Vi gör inte ett evenemang om ett våldsbrott, utan vi gör ett evenemang, en tribut, för ett våldsoffer, förklarar författaren Monika Fagerholm som är initiativtagare till konserten.

Fagerholm har tillsammans med en arbetsgrupp vid Kulturhuset Karelia i Ekenäs planerat evenemanget.

Artister är Annette Lundell, Tika Sevón Liljegren och Alicia Jalava samt Krista Siegfrids och all vinst går till telefonjouren för våldsoffer Kvinnolinjen.

Viktigt att tala om det som hänt

Fagerholm har funderat mycket på hur det pratas kring det som hände, och framför allt den tystnad som rått då det är svårt att finna ord.

- Då det sker något som berör många väldigt nära så måste man fundera på hur man talar om det.

Författaren Monika Fagerholm
Författaren Monika Fagerholm har tagit initiativet till hyllningskonserten. Författaren Monika Fagerholm Bild: Yle / Henrik Leppälä Monika Fagerholm

- Å ena sidan finns det prat som är väldigt privat och som ska vara det. Det vill säga sorgearbetet och bland de närmast berörda. Å andra sidan finns det offentliga pratet, säger Fagerholm.

Då avser hon den allmänna diskussionen som hon menar inte alltid är särskilt effektiv.

- Det är då vi alla har väldigt lätt att hålla med om saker och ting. När man går ut på ett allmänt plan och fördömer våld mot kvinnor.

Ett första steg i att föra fram det här är att göra något ljust och fint som alla kan vara med och dela. Vi lyfter fram offret, genom en hyllning berättar vi vem Cecilia Backlund var

Fagerholm efterlyser något mitt emellan där man tvingas reflektera över den egna rollen.

- En nivå där vi kan närma oss de här sakerna öppet, som ett kollektiv. Fundera vad den egna andelen, vår andel som liten stad, är.

- Då handlar det inte om att söka syndabockar eller peka finger.

Fagerholm fördömer inte tystnaden. Den är också viktig för att råda bot på skvallret, men den ska inte råda alltför länge.

- Ett första steg i att föra fram det här är att göra något ljust och fint som alla kan vara med och dela.

- Vi lyfter fram offret, genom en hyllning berättar vi vem Cecilia Backlund var, förklarar Fagerholm.

Vänner till Cecilia Backlund är med och ordnar evenemanget.

- En av vännerna sade att det är viktigt att Cecilia inte blir den i allas medvetande som var “den där”, ett offer utan namn och identitet. Det finns så mycket fint att lyfta fram, berättar Fagerholm.

"Vi får inte glömma Cecilia"

Fagerholm säger att samtidigt som man måste minnas att det finns berörda familjer som lider oerhört fortfarande, så är det viktigt att finna ett språk för att inleda en diskussion kring tragedin.

- Vi får inget språk automatiskt, vi måste ta orden och börja använda dem i trygga omständigheter.

Allt blir mycket bättre om man kan ställa konkreta frågor och utgå ifrån sig själv, vad jag hade kunnat göra för att förhindra det här, och vad vi som ett kollektiv hade kunnat göra, menar hon.

Som vuxna har vi ett ansvar att ha ett svar på de ungas frågor och farhågor.

- Om vi börjar viska kring de här sakerna så skapar vi en enorm otrygghet. Tystnaden är enormt farlig, vi får inte glömma bort Cecilia, säger hon.

Hyllningskonserten Tribut till Cecilia Backlund ordnas på den internationella kvinnodagen den 8 mars på Kulturhuset Karelia i Ekenäs.

Artikeln bygger på en intervju av Gunilla Ginström.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland