Hoppa till huvudinnehåll

Elina Risku lyckades inte slå mammas 38 år gamla OS-placering, men var nöjd ändå: "Säsongens bästa tävling"

Skridskoåkaren Elina Risku i full fart under tävling.
Elina Risku – andra generationens skridskoåkare i OS. Skridskoåkaren Elina Risku i full fart under tävling. Bild: Lehtikuva. PyeongChang 2018,hastighetsåkning på skridskor,olympiska spelen,Elina Risku

Elina Risku blev 28:e på 500 meter hastighetsåkning på skridsko. Risku var nöjd efter åket trots att hennes mål på en plats i topp-20 inte lyckades.

Elina Risku är Finlands första kvinnliga skridskoåkare att tävla i OS på 38 år. 1980 i Lake Placid var det Anneli Risku (född Repola), Elinas mamma, som tävlade för Finland och nådde då som bäst en 15:e plats på 3000 meter.

Risku som den här säsongen satt personligt rekord på 500 meter hade inför OS som målsättning att knipa en bättre placering på distansen än vad mamma Anneli gjorde (hon slutade på 20:e plats).

Det lyckades inte fullt ut då Risku åkte in med den 28:e snabbaste tiden.

Hon var ändå nöjd efter åket.

– Jag är väldigt lycklig att jag fick komma hit och skrinna och också gjorde säsongens bästa tävling, sade Risku till Yle efter tävlingen.

Risku stannade på tiden 39,36, då hennes personbästa före OS var 39,69.

Japanskan Nao Kodaira vann OS-guld på nytt olympiskt rekord, 36,94. Silver blev det för hemmahoppet Sang-Hwa Lee med tiden 37,33. Bronset tog Tjeckiens Karolina Erbanova (37,34) hand om.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport