Hoppa till huvudinnehåll

Experterna eniga: Niskanen går för guld på femmilen

Iivo Niskanen i OS
Iivo Niskanen i OS Bild: Lehtikuva Vinter-OS i PyeongChang 2018,längdskidåkning,Iivo Niskanen,Niskanen

Efter herrarnas stafett gör längdskidåkningen ett uppehåll på två dagar inför slutspurten, som ännu kommer att inkludera lagsprint och distanslopp. Yle Sportens samlade expertpanel tror på fortsatta svenska och finska medaljer och litar stenhårt på Iivo Niskanen, vars trendkurva pekar uppåt.

Norge var skyhög favorit i herrarnas stafett på söndagen och höll också för trycket under söndagen. Att det ryska laget gjorde Norge sällskap på prispallen hade Jacob Hård från SVT också väntat sig.

– Ettan och tvåan var väntade, men jag hade faktiskt trott på Sverige. Det faller totalt på de två första sträckorna och till en stor del på grund av dåliga skidor, säger Hård och får medhåll av Yle Urheilus expert Sami Jauhojärvi.

– Det som överraskade mig var att Sverige var så dåliga, speciellt på den klassiska delen. Rickardsson hade en del problem med fästet på andra etappen. Där var deras stafett redan förbi. Jag hade faktiskt trott att Frankrike skulle vara en medaljkandidat och speciellt på tredje sträckan åkte Clément Parisse sitt livs lopp, påpekar Jauhojärvi.

Yle Sportens duo Leif Lampenius och Glenn Lindholm var också positivt överraskade att Frankrike igen rörde om i grytan.

– Det är alltid roligt när mellaneuropeiska nationer kommer in på allvar och plockar medaljer, det är bra för skidsporten, säger Lindholm.

Clement Parisse ger över till Adrien Backscheider
Clement Parisse till höger gjorde en bra insats i stafetten. Clement Parisse ger över till Adrien Backscheider Bild: EPA-EFE/JEON HEON-KYUN Vinter-OS i PyeongChang 2018,längdskidåkning,Clément Parisse,Adrien Backscheider

Plus i kanten för Finland

Finland med laget Perttu Hyvärinen, Iivo Niskanen, Matti Heikkinen och Lari Lehtonen kom i mål som fjärde lag.

– Finland presterade extremt bra idag, den bästa möjliga placering man kunde nå med den här gruppen. Hyvärinen åkte taktiskt bra, Niskanen var stark som förväntat och Heikkinen åkte bra även han och Lari Lehtonen gjorde ett av sina bästa stafettlopp någonsin, säger Jauhojärvi.

Glenn Lindholm påminner om att det gått en god stund sen Finland senast gjort så här väl ifrån sig i en herrstafett vid OS.

– Speciellt minns jag Niskanens andra etapp, han anmäler sig nog på allvar in i guldkampen på femmilen. Han är i bra form och det var kanske det som den här dagen gav ur finländsk synvinkel.

Svenska medaljer och norsk dominans

När Yle Sporten frågade expertpanelen om deras intryck från den första halvan av längdskidåkningen vid OS i Pyeongchang kom den norska framgången och dess bredd fram på bred front.

Även de "egna" idrottarnas framgång värmer ännu.

– Det är klart att de svenska damframgångarna främst vilar på näthinnan. Kallas öppning, Nilssons sprint och rysarstafetten igår för att inte glömma Kallas silver. Sen tycker jag norrmannen Krügers upphämtning efter fallet i skiathlon också är en fantastisk historia, säger Jacob Hård.

Också Sami Jauhojärvi hyllar Krüger från den första veckan, men njuter framförallt av att OS är aningen oförutsägbart.

– De största favoriterna i diverse lopp har inte alltid vunnit så OS ger en liten överraskningsmöjlighet, inflikar han.

Enligt Glenn Lindhom slår Krista Pärmäkoskis två bronspengar det mesta i Pyeongchang, men han sneglar också en bit västerut med beundran.

– Sen är jag också imponerad av Norges framfart här, de har ett så otroligt brett team som kämpar om medaljer varje gång man tävlar. De är helt enkelt överlägsna just nu, det såg man också idag på stafetten. Johannes Kläbo lekte med de övriga på den sista etappen och de tog hem spelet bombsäkert, påpekar Lindholm.

Simen Hegstad Krüger.
Simen Hegstad Krüger. Simen Hegstad Krüger. Bild: Lehtikuva Simen Hegstad Krüger

Medaljchanser för svenska damer och Iivo Niskanen

Längskidåknignen gör nu ett två dagar långt uppehåll innan lagsprinten går av stapeln på onsdag.

På lördag körs herrarnas 50 kilometer och damernas 30 kilometer finns inskrivet i schemat på avslutningssöndagen.

– Jag har högt uppskruvade förväntningar alltjämt på damerna. Jag tror Sverige ställer upp med ett drömlag, det vill säga Kalla och Nilsson i lagsprint och då är det en guldchans, det kommer man inte ifrån.

– Sen hoppas jag Kalla har krafter nog att gå tremilen, där hon också är medaljkandidat även om jag tror att Björgen blir svår att tas med på en klassisk tremil på tampen av ett OS. För herrarnas del är det mer tveksamt. Som det känns nu skulle en medalj vara en stort bonus, säger Jacob Hård om det svenska utgångsläget inför slutrakan.

Jacob Hård bevakar vinter-OS i Pyeongchang.
Jakob Hård. Jacob Hård bevakar vinter-OS i Pyeongchang. Jacob Hård,SVT Sport

Finland kan se fram emot spännande dagar i alla de återstående tre tävlingarna, åtminstone om man skall tro Glenn Lindholm.

– Det blir nog ett reservbetonat lag för herrarna, vi får se vem som sist och slutligen ställer upp där. Bland damerna, oberoende vem som åker tillsammans med Krista Pärmäkoski, har vi ett lag som slåss om en medalj, säger Lindholm.

I distansloppen handlar förhandssnacket ur finländsk synvinkel om Iivo Niskanen. Femmilen har varit Niskanens huvudmål för OS och enligt Leif Lampenius finns det speciellt en sak som talar för guld.

– Trenden. Det är på väg åt rätt håll, utan tvivel. Det finns ingen tvekan om det längre. När man såg honom efteråt sade det egentligen allt. Han är så lugn, han är så fokuserad, han är så på väg åt rätt håll. Jag tror dessutom att det smäller på söndag också, säger Lampenius och syftar på Krista Pärmäkoskis chanser på tremilen.

Yle Sportens skidreferenter Glenn Lindholm och Leif Lampenius
Glenn Lindholm och Leif Lampenius. Yle Sportens skidreferenter Glenn Lindholm och Leif Lampenius Bild: Yle/Antti Koivukangas längdskidåkning,glenn lindholm

Jacob Hård tror också hårt på Niskanen på lördagen.

– Jag ger honom stora chanser, hans stafettsträcka idag och hans klassiska bit i skiathlon skvallrar om att han är i jättebra form. Jag tror han har väldigt goda möjligheter, säger Hård.

Distansloppen med masstart har ibland en tendens att bli transportsträckor i väntan på en spurtuppgörelse, men för Niskanen blir det troligtvis att skruva upp tempo i något skede av loppet tror Hård.

– Han får ju inte vänta hela vägen, men var exakt han behöver ta tag i det vet jag inte, jag tror inte han behöver hålla i taktpinnen från första början. Någonstans under resans gång måste han däremot göra det. Det beror förstås på vilka som är kvar i slutet, men i en spurtuppgörelse finns de dom som är vassare än honom, menar Hård.

Glenn Lindholm påpekar att banan man skidar femmilen på är lätt och innehåller många nedförsbackar som kommer att samla fältet.

– Jag tror det kommer att bli en ganska problematisk femmil där jag tror att man är tvungen att hålla bra fart.

– Finland har nu två OS-medaljer i längd och jag tippar att vi har fyra när OS är över, säger Leif Lampenius.

– Jag tror på tre och hoppas på fyra, avrundar Lindholm.