Hoppa till huvudinnehåll

Familjeledigheterna går vidare i alla fall?

Omsorgsminister Annika Saarikko
Omsorgsminister Annika Saarikko Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva Annika Saarikko,Centern i Finland,omsorgsminister

Det ser ut som om regeringspartierna Centern och Samlingspartiet fortsätter förhandlingarna om familjeledigheterna.

Reformen begravdes för några dagar sedan av familje- och omsorgsministern Anneli Saarikko från Centern, med hänvisning till att reformen skulle bli för dyr.

Nu är frågan aktuell igen.

Saarikko sade på söndagen i sin blogg i tidningen Suomenmaa på söndagen att reformen delvis kunde föras vidare under den här regeringsperioden.

Vissa förslag kunde förverkligas

Arbetet med familjeledigheterna har inte varit förgäves, skriver Saarikko. Centern har beredskap att gå vidare med vissa kvalitativa förbättringar i förslaget - men en helhetsreform är inte aktuell.

Hon nämner att det bör vara lättare att återgå till arbetet för mammor som varit länge hemma med sina barn, samt att adoptions- och regnbågsfamiljer måste behandlas lika i lagstiftningen.

Vardagen för småbarnsföräldrar bör också göras enklare med hjälp av deltidsarbete, flexibla möjligheter till distansjobb och mötestider som gör det möjligt att hinna till dagis i tid.

På lördagen hoppades inrikesminister Kai Mykkänen från Samlingspartiet för sin del att familjeledigheterna skulle tas upp till behandling i samband med höstens budgetförhandlingar.

Enligt Samlingspartiet har reformens sysselsättande effekt inte beaktats i tillräckligt hög grad.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes