Hoppa till huvudinnehåll

Finländska OS-drottningen om kritiken mot Roponen: "Det känns väldigt illa"

Riitta-Liisa Roponen.
Riitta-Liisa Roponen tappade tid på den tredje sträckan. Riitta-Liisa Roponen. Bild: Lehtikuva Riitta-Liisa Roponen

Valet att satsa på veteranen Riitta-Liisa Roponen har kritiserats på bred front efter damstafetten. Nu får lagledningen stöd för laguttagningen från Marja-Liisa Kirvesniemi.

I Norge var uttagningen av Astrid Uhrenholdt Jacobsen ett diskussionsämne. I Sverige samlades frågorna runt Anna Haag. I Finland har Riitta-Liisa Roponen kritiserats.

Damstafetten blev omdebatterad. Efter att Finland missade medalj för första gången sedan 2013 högg Roponen tillbaka.

– Det är helt onödigt att försöka påstå att det är mitt fel att vi blev fyra. Det var inget idealiskt läge och det gäller att komma ihåg att det här var hela lagets resultat.

Hon fick understöd av förbundskaptenen Reijo Jylhä. Nu ställer sig också Marja-Liisa Kirvesniemi, som är alla tiders finländska OS-drottning i skidspåren, bakom valet att inte matcha Johanna Matintalo.

– Johanna har stor talang, men hon har framtiden för sig. Det är onödigt att vara efterklok. Alla gjorde så väl ifrån som de bara kunde och det får också bänkidrottarna nöja sig med, säger hon till Yle.

"Mänskliga faktorn saknas"

Kirvesniemi har sju OS-medaljer och åtta VM-medaljer på meritlistan. Flera av dem har hon tagit i stafett.

Marja-Liisa Kirvesniemi (Hämäläinen) på prispallen i Sarajevo 1984.
Marja-Liisa Kirvesniemi tog många medaljer. Marja-Liisa Kirvesniemi (Hämäläinen) på prispallen i Sarajevo 1984. Bild: All Over Press Marja-Liisa Kirvesniemi,längdskidåkning,Olympiska vinterspelen i Sarajevo 1984

Hon påminner om att stafett är en grym tävlingsform för varje individ. Kritiken riktas enkelt mot en åkare om den inte lyckas.

– Det känns väldigt illa. Den mänskliga faktorn saknas helt. Jag har gått genom samma sak själv när jag var lagets svagaste länk. Reaktionerna var otroliga och det önskar jag ingen.

– Det finns många saker som påverkar och alla kan inte nå upp till max.

Läs mera:

Videon är inte längre tillgänglig

Roponen klappade ihop – Finland blev utan medalj

Det blev ingen medalj för Finlands damer i stafetten. Avståndet upp till täten var för stort för ankaret Krista Pärmäkoski och Finland gick i mål som fyra. Guldet gick till Norge.

Läs mera:

Roponen röt till efter stafettsmällen: ”Inte mitt fel att vi blev fyra”

Ifrågasatt redan före start, och den svagaste länken i tävlingen. Riitta-Liisa Roponens insats gjorde att Finland tappade tätkontakten i damstafetten. Men efter fjärde platsen ville veteranen absolut inte ta på sig skulden för att Finlands medaljsvit bröts.