Hoppa till huvudinnehåll

Gruppfinal med mycket på spel – kan Tre Kronor tysta glödhete Tolvanen?

Svenska hockeymålvakten Viktor Fasth släpper in en puck.
Viktor Fasth startar i det svenska målet i dag och blir en nyckelspelare i gruppavslutningen mot Lejonen. Svenska hockeymålvakten Viktor Fasth släpper in en puck. Bild: All Over Press Viktor Fasth

Finland har gjort tio mål på två matcher, Sverige har inte släppt in ett enda. Får Tre Kronor stopp på Lejonens offensiv? Om inte är vägen vidöppen för en lång och framgångsrik finländsk turnering.

Förutsättningarna:

Vinn matchen, ta hem första platsen i gruppen och bli hela gruppskedets bästa lag. Och på köpet få en betydligt enklare resa under resten av turneringen. Det finns inget som helst tvivel om att det lag som vinner i dag får en mycket behagligare väg mot medaljmatcherna.

Vinnaren behöver inte spela i åttondelsfinal på tisdag, möter en grupptrea i kvartsfinal på onsdag och undviker dessutom det ryska laget i en eventuell semifinal. Förlorarens öde klarnar under söndagens gång, men antagligen tvingas den spela åttondel och får en betydligt svårare kvartsfinal.

Med andra ord väldigt mycket på spel i grannmötet.

Finlands läge:

Inget snack om saken, Finland är det lag som övertygat allra mest hittills i turneringen. 5–2 mot Tyskland och 5–1 mot Norge har kommit efter gedigna insatser och bred offensiv produktion.

Mycket av snacket har handlat om 18-åringen Eeli Tolvanen med 3+3 hittills, men Lejonen har lyckats över hela linjen. Spelare från samtliga fyra anfallskedjor har gjort mål, Lejonen har gjort tre backmål och hela fem mål i numerärt överläge. Det är sällan som Lejonen spelar mot Tre Kronor i en storturnering och på förhand har lika stor vinstchans som i dag.

Sveriges läge:

Tre Kronor har hittills övertygat i defensiven. Efter två matcher har Tre Kronor fortfarande inte släppt in mål. Segrarna har kommit med 4–0 mot Norge och 1–0 mot Tyskland. Det är också två olika svenska målvakter som hållit nollan, Viktor Fasth och Jhonas Enroth. Ett rutinerat svenskt lag vet bättre än de flesta att ingen turnering vinns första helgen, och svenskarna är övertygade om att de är på väg att få pusselbitarna på plats inför avgörandet.

Läge för Lejonen att hålla koll på:

Linus Omark.
Trollgubben gör en strålande säsong i Ufa och var briljant i första matchen mot Norge. Som tornedaling har han aldrig stuckit under stol med att han är extra motiverad mot Finland. Sevärd humörspelare.

Viktor Stålberg.
Tillbaka i Europa efter elva säsonger i Nordamerika. Zug-spelaren gjorde enda målet mot Tyskland och är en nyttig kugge i det svenska lagmaskineriet. Stanley Cup-mästare med Chicago 2013.

Frågetecknet:

Det svenska powerplayspelet har hittills varit under all kritik, noll på mål på åtta försök. Samtidigt har Finland haft utmärkt utdelning i numerärt överläge. Håller trenderna i sig blir det svårt för Tre Kronor att ta poäng.

Snackisen:

Rasmus Dahlin. Petad mot Norge, i liten roll mot Tyskland. Och på nytt uppskickad på läktaren mot Finland. Förbundskapten Grönborg fortsätter att reta de svenska hockeyfansen och spara på 17-åringen. ”Det finns andra i laget som är bättre”, säger Dahlin själv.

Tidigare matcher:

Har mötts en gång den här säsongen, då Finland vann övertygande med 3–1 i Helsingfors i november. Väldigt många av dagens spelare var med då också, men det är värt att komma ihåg att förutsättningarna då talade för Finland: ett fräscht Lejonlag gjorde sin andra match i EHT-turneringen medan ett mer slitet Sverige spelade sin tredje.

Senaste stortävlingsmatchen mellan lagen var semifinalen i VM i fjol som Sverige vann med 4–1. Senaste OS-mötet var semifinalen i Sotji som Tre Kronor spelade hem med 2–1.

Finlands laguppställning:

Inga ändringar i den spelande uppställningen jämfört med Norgematchen. Den enda lilla förändringen är att Karri Rämö ersätter Juha Metsola som andramålvakt.

Målvakt:
Mikko Koskinen (Karri Rämö)

Förstafemman:
Julius Junttila - Joonas Kemppainen - Teemu Hartikainen
Tommi Kivistö - Sami Lepistö

Andrafemman:
Eeli Tolvanen - Petri Kontiola - Jukka Peltola
Miika Koivisto - Juuso Hietanen

Tredjefemman:
Mika Pyörälä - Jani Lajunen - Sakari Manninen
Atte Ohtamaa - Miro Heiskanen

Fjärdefemman:
Veli-Matti Savinainen - Jarno Koskiranta - Jonas Enlund
Lasse Kukkonen

13:e forward: Oskar Osala

På läktaren: Juha Metsola, Mikko Lehtonen, Marko Anttila.

Tipset:

Finland har sett så mycket bättre ut hittills under turneringen att Lejonen får axla rollen som förhandsfavorit. 3–1 till Finland.

Nedsläpp i matchen Finland-Sverige klockan 14.10. Radiosändningen på Yle Vega och Arenan inleds efter nyheterna klockan 14. Christoffer Herberts och Chriso Vuojärvi står för referatet medan Janne Isaksson är studiovärd.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport