Hoppa till huvudinnehåll

Omöjligt för Damlejonen att slå USA? Absolut inte – de har gjort det förr!

Ronja Savolainen, OS 2018.
Ronja Savolainen vill spräcka nollan mot USA. Ronja Savolainen, OS 2018. Bild: Lehtikuva Ronja Savolainen

När Finland ställs mot USA i semifinal är det säkert många som redan tänker framåt och konstaterar att bronsmatch mot OAR hägrar. Så överlägsna har USA och Kanada varit genom tiderna. Men faktum kvarstår: I enskilda matcher har Damlejonen besegrat både USA och Kanada.

Luleåbacken Ronja Savolainen stod för det avgörande målet då Finland vann över Kanada i gruppspelsmatchen i VM förra året. För henne är det en självklarhet att också USA går att besegra.

Den första gruppspelsmatchen mot USA i Sydkorea gav mersmak.

– Nu vet vi hur de spelar, säger Savolainen och berättar att de har gått igenom den matchen med hjälp av videocoachen Simo Vehviläinen.

– Vi måste pressa dem och inte låta dem hålla så mycket puck. Och köra hårt mot mål, för då vet de inte hur de ska göra. Det är deras svaghet.

Trots att Damlejonens formkurva pekar uppåt, finns det alltid saker att förbättra.

– Vi ska undvika att ta utvisningar, de straffade oss genast i förra matchen, säger Savolainen och syftar på Välimäkis utvisning i den andra perioden då USA:s Kendall Coyne nätade.

Räty historisk, höll nollan 2008

I VM har finalen alltid utkämpats mellan de nordamerikanska jättarna, men i OS i Turin 2006 skrev Damkronorna idrottshistoria då de slog USA i semin, efter straffar. Finlands hittills första och enda seger över USA i stortävlingssammanhang dateras ett par år senare.

Tisdagen den 8 april 2008 möts USA och Finland i VM i Harbin i Folkrepubliken Kina. Då var samliga deltagande länder indelade i tre grupper och gruppettorna USA, Kanada och Finland gick vidare till kvalificeringsrundan.

Matchen står 0-0 efter ordinarie speltid. I förlängningen tar USA två utvisningar och Heidi Pelttari nätar vid tiden 63:42.

Heidi Pelttari, Finland-Sverige OS 2010.
Heidi Pelttari satte in avgörandet. Heidi Pelttari, Finland-Sverige OS 2010. Bild: All Over Press Heidi Pelttari

Finland vinner för första och hittills enda gången över USA i ett stort mästerskap.

Men någon final blev det inte den gången för Damlejonen, då Kanada och USA spelade i kors. Men VM-brons blev det i alla fall till slut.

Handfull spelare med även nu

När lagen möts i semfinal i OS i Pyeongchang nu tio år senare finns det fortfarande några spelare i bägge lägren som var med då.

Forwarden Venla Hovi (f. Heikkilä), nuvarande lagkaptenen Jenni Hiirikoski, backen Mira Jalosuo och sist men inte minst målvakten Noora Räty som storspelade och lyckades hålla nollan.

I USA:s lag spelade nuvarande lagkaptenen Meghan Duggan, Kacey Bellamy, Hilary Knight, Gigi Marwin och Kelli Stack.

Konsten att äta en elefant – en bit i taget

Under chefstränare Pasi Mustonens ledning har Damlejonens målsättning varit klar. Laget ska kunna slå de nordamerikanska lagen i enskilda matcher.

Och precis så stark är den nuvarande truppen både fysiskt och psykiskt – men fortfarande krävs att alla pusselbitar faller på plats.

Noora Räty i farten under vinter-OS i Pyeongchang.
Noora Räty en av de spelare som vunnit över USA. Noora Räty i farten under vinter-OS i Pyeongchang. Bild: Larry W. Smith / EPA-EFE / All Over Press Noora Räty,Finlands damlandslag i ishockey

Räty måste ha en riktigt bra dag på jobbet. I gruppspelet gav hon Finland en chans och räddade 39 av 42 skott.

Damlejonen lyckades också bra med att stressa USA, som gärna håller mycket puck. På minussidan hittar vi ett par onödiga utvisningar och sjabbel med pucken i defensiv zon.

Men om förstalinan med Riikka Välilä, Michelle Karvinen och Susanna Tapani fortsätter att leverera, Jenni Hiirikoski – som jagat mål med frenesi och spelat närmare 30 minuter per match – får in en fullträff och Finland lyckas få ner farten på Kendall Coyne, en av de snabbaste skridskoåkarna i denna turnering, så är allting möjligt.

Ronja Savolainen, som tog sin första poäng i kvartsfinalen mot Sverige, ser fram emot att få öppna målkontot. Och hon vet redan nu hur det ska gå till.

– Ett slagskott från blålinjen som går in, för vi har bra trafik framför mål, säger Savolainen med eftertryck och småler spjuveraktigt.

Finland och USA gör upp på måndag med start klockan 6.10. Matchen sänds direkt på TV2 och Arenan, och refereras på svenska av Anki Karhu.

Kedjorna, preliminärt:

Målvakt
Noora Räty
(Meeri Räisänen)

1:a kedjan
Michelle Karvinen - Riikka Vällä - Susanna Tapani

Jenni Hiirikoski - Isa Rahunen

2:a kedjan
Petra Nieminen - Linda Välimäki - Venla Hovi

Ronja Savolainen - Minnamari Tuominen

3:e kedjan
Noora Tulus - Tanja Niskanen - Emma Nuutinen

Mira Jalosuo - Rosa Lindstedt

4:e kedjan
Anniina Rajahuhta - Sara Säkkinen - Sanni Hakala

Ella Viitasuo

13:e forward
Saila Saari