Hoppa till huvudinnehåll

Ryska turister njuter av OS trots avstängningen: "Orättvist och överdimensionerat"

Inna Krivalapova trivs på OS med sin familj.
Inna Krivalapova är en av många ryska OS-turister i Pyeongchang. Inna Krivalapova trivs på OS med sin familj. Bild: Anu Karttunen Ryssland,Vinter-OS i PyeongChang 2018,Sports House

Vid det officiella OS får Ryssland inte vara med. Idrottarna tävlar under neutral flagg och lystrar till nationsförkortningen OAR. Yle Sporten har besökt ett ställe på OS-orten Gangneung där den ryska nationalismen frodas och mår väl. Ett idrottens hus, där ryssar får vara ryssar.

I god tid före OS i Pyeongchang, redan i december, stod det klart att Ryssland som nation inte kommer att medverka i tävlingarna.

Den Internationella olympiska kommittén besked var att Rysslands olympiska kommitté portas, men att enskilda idrottare kan tävla under neutral flagg.

Vid OS har de ryska idrottarna tävlar under nationsförkortningen OAR (Olympic Athlete from Russia), och denna icke-nation ställde sist och slutligen upp med knappt 170 idrottare.

För idrottarnas del fick beslutet konsekvenser med rigorösa bestämmelser för bland annat hur man får klä sig vid OS. Kläderna får bland annat inte innehålla några kyrilliska bokstäver eller nationella element och allting måste godkännas av IOK.

Trots att den ryska flaggan består av rött, vitt och blått får bara två av färgerna figurera i den officiella tävlingsdressen för OAR.

Detta gäller alltså för idrottarna.

För en rysk OS-turist är situationen en helt annan. För gemene man betyder IOK:s sanktioner och bestämmelser i praktiken ingenting.

Omöjligt med ett traditionellt Russia House

Yle Sporten åkte en förmiddag ut till Gyeongpo Beach, som är en populär strand i utkanten av OS-orten Gangneung. Där finns nämligen de ryska fansens hemvist, det som tidigare gått under namnet Russia House.

Gyeongpo Beach är en populär strand i Gangneung.
Gyengpo Beach är ett populärt mål för turister i Gangneung. Gyeongpo Beach är en populär strand i Gangneung. Vinter-OS i PyeongChang 2018,Strand,Gangneung

Ända sen 1994 när Ryssland första gången deltog vid ett OS, har landets olympiska kommitté under mästerskapet stått värd för ett Russia House.

En byggnad eller paviljong som varit samlingspunkten för ryska fans, samarbetspartners och idrottare.

Ingången till Sports House i Gangneung.
Maskotar välkomnar turisterna till Sports House. Ingången till Sports House i Gangneung. Bild: Anu Karttunen Ryssland,Vinter-OS i PyeongChang 2018,Sports House

Ingången till Sports House i Gangneung.
Bakom dörren väntar en säkerhetskontroll Ingången till Sports House i Gangneung. Vinter-OS i PyeongChang 2018,Gangneung,Sports House

Traditionen med egna nationella hus är gammal vid OS och även i Pyeongchang har åtminstone 14 nationer (bland annat Sverige) sin egen nationella samlingsplats.

Eftersom IOK:s sanktioner för Pyeongchang omöjliggjorde den traditionella ryska versionen tog man inom Ryssland till en annorlunda lösning för 2018.

Slutresultatet blev ett Sports House, ute vid kusten i Gangneung.

En märklig upplevelse

Ingången till Sports House finns bara ett stenkast från den pittoreska strandpromenaden vid Gyeongpo Beach.

På stranden jobbar unga ryska kvinnor tillsammans med en handfull maskotar med att styra flanörer, turister och koreaner till rätt adress och med ett flygblad i handen tar vi oss också till Gangmun 303-4, som är den officiella adressen.

Vid porten möts vi av ett par maskotar och efter att ha passerat säkerhetsgranskningen kommer vi in i en vestibul där vi får lämna in våra rockar.

Pressattachén för Sports House förklarar vänligt men bestämt för oss att ingen annan än chefen kan ge intervjuer åt oss, men han kommer att finnas på plats först på eftermiddagen.

#RussiaInMyHeart är den officiella hashtaggen.
Pressattachén mötte oss vid dörren. #RussiaInMyHeart är den officiella hashtaggen. Bild: Anu Karttunen. Ryssland,Vinter-OS i PyeongChang 2018,Sports House

Hon önskar oss lycka till och visar oss upp för trappan till det utrymme som visar sig vara en bröllopsvåning.

Stark rysk symbolik

Överallt kryllar väggarna av rysk symbolik. Sovjetiska ishockeyspelare i paff, gigantiska matrosjka-dockor och en överdådig rysk buffé med rejäla samovarer med ryskt te ger snabbt indikationer om var man befinner sig.

Den officiella hashtaggen #RussiaInMyHeart (sv. Ryssland i våra hjärtan) finns skriven på väggarna (också på det kyrilliska alfabetet) och allting går vackert i rött, blått och vitt utan att någonsin egentligen bilda en rysk flagga.

Sovjettidens idrottsbragder på parad vid Sports House i Gangneung.
Sovjetunionens bragder visas upp i Gangneung. Sovjettidens idrottsbragder på parad vid Sports House i Gangneung. Vinter-OS i PyeongChang 2018,Sovjetunionen,Sovjetunionens ishockeylandslag,Sports House

När man går in i salen möts man av en gigantisk videovägg. Framför den finns ett femtiotal säckstolar i rött och vitt framsatta och för tillfället följer publiken med en konståkningssändning där en olympisk idrottare från Ryssland är i hetluften.

Vi ropar "Russia davai"

Vid den västra väggen står Kristina och administrerar ett memory-spel med ryska idrottshjältar. Jag frågar om jag får spela och hon assisterar mig på god engelska.

Det första paret som dyker upp är Ilja Kovaltjuk och Pavel Datjuk.

– Vad bra! De är väl ett par? Och visst spelar de här vid OS nu också, frågar jag.

– Absolut, de är kanske de bästa spelarna för Ryssland nu vid OS.

– För Olympic Athletes of Russia, menar du väl?

Ryska fans kan följa OS vid Sports House.
En OAR-atlet tävlar i konståkning, publiken följer med. Ryska fans kan följa OS vid Sports House. Ryssland,Vinter-OS i PyeongChang 2018,Sports House

Kristina fattar galloppen och blir lite defensiv samtidigt som hon svarar på min fråga med vad som verkar vara ett inövat standardsvar.

– Det är den där politiken. Det suger. Ryska folket är väldigt ledsna över detta. Vi kan inte sia hur det går med framtida OS, så lite oroliga är vi.

Hon är ändå snabb att påpeka att när OAR spelar är det definitivt Ryssland man stöder och hejar på.

– Naturligtvis ropar vi ”Russia davai”. Vår officiella hashtag är #RussiaInMyHeart och vi har verkligen Ryssland i våra hjärtan. Alla människor som är här idag älskar Ryssland och stöder våra olympiska idrottare från Ryssland.

Stiftelse står för fiolerna

Kristina förklarar att Sports House dagligen haft kring 1 500 besökare och stämningen har framförallt varit på topp när ryska idrottare varit i elden.

Publiken tittar på konståkning vid Sports House i Gangneung.
Publiken följer med konståkningen vid Sports House. Publiken tittar på konståkning vid Sports House i Gangneung. Vinter-OS i PyeongChang 2018,Ryssland,Sports House

Eftersom Rysslands olympiska kommitté inte kan medverka i genomförandet av Sports House är det istället en diffus stiftelse vid namn The Russian Olympians Foundation som står för fiolerna i samarbete med flera företag.

Stiftelsen består av flera höjdare från det ryska näringslivet med Lukoil-presidenten Vagit Alekperov och Chelsea-ägaren Roman Abramovitji i spetsen och det märks också att The Russian Olympians Foundation inte sparat på det finansiella krutet vid kusten i Pyeongchang.

"Vi vill ha sport, fred och kärlek"

Bland besökarna som finns på Sport House när Yle besöker stället finns bland annat den franskryska familjen Krivalapova på besök i OS-staden.

Inna Krivalapova trivs på OS med sin familj.
Barnen och Inna Krivalapova trivs på OS. Inna Krivalapova trivs på OS med sin familj. Bild: Anu Karttunen Ryssland,Vinter-OS i PyeongChang 2018,Sports House

Mamma Inna är imponerad av utbudet på Sports House och de två små barnen verkar också stortrivas.

– Alla är väldigt välkomnande här, de ler och ger oss och barnen små flaggor och presenter. Stämningen är på topp och alla är glada.

Enligt Inna är det främsta syftet med huset att ena de turister som kommit till Pyeongchang för att stöda de ryska idrottarna. Hon tycker det är speciellt viktigt under de rådande omständigheterna.

– Vanliga människor bryr sig inte i det politiska spelet. Vi vill inte ha politik, vi vill ha sport, fred och kärlek och möjligheten att ha roligt med våra barn. Jag bry mig inte i politiken, jag är här för att jag och mina barn är ryska och vi trivs här, förklarar Inna Krivalapova.

Även om det verkar uppenbart för en neutral observatör tror inte Inna Krivalapova att det finns en politisk agenda. Hon spelar helt enkelt väldigt oförstående när frågan dyker upp.

– Jag var på konståkningen igår och även om vi inte var många ryssar där viftade vid glatt med våra flaggor och stödde våra idrottare. Ingen bad oss att ta ner flaggorna, förklarar hon.

Matrosjka-docker vid den ryska buffén i Pyeongchang.
Matrosjka-dockor är en stark symbol för Ryssland. Matrosjka-docker vid den ryska buffén i Pyeongchang. Ryssland,Vinter-OS i PyeongChang 2018

Rejäl rysk buffé vid Sports House i Pyeongchang.
Rejäl rysk buffé i Sports House. Rejäl rysk buffé vid Sports House i Pyeongchang. bufféer,Ryssland,Vinter-OS i PyeongChang 2018,Sports House

När diskussionen glider in på ett mer allmänt plan kring Rysslands roll vid OS har Inna Krivalapova en klar åsikt om hur klimatet på hemmaplan är.

– Jag tror de flesta är överens om att det är orättvist och överdimensionerat. För idrottarna har det väckt en hel del frustration och varit mentalt påfrestande. För våra idrottare är tillhörighet viktig, att känna att man är en del av något större, som ett land. OAR är inget land.

– Jag förstår deras frustration och det är också därför vi är här för att stöda dem. Vi skriker och viftar med våra flaggor, jag har stickat en jättelik flagga själv. Vi gör vad vi kan, säger Inna och smeker sin son Nikita över huvudet.

Ansiktsmålningar vid Sports House i Pyeongchang.
Ansiktsmålning vid Sports House i Pyeongchang. Ansiktsmålningar vid Sports House i Pyeongchang. Ryssland,Vinter-OS i PyeongChang 2018

Vi lämnar småningom Sports House bakom oss. Den ryska technomusiken pumpar från övre våningen medan vi går ut genom dörrarna.

På vägen ut vill de två maskotarna, hunden och katten, ännu ta en bild med mig.

Jag tackar vänligt för anbudet och vandrar vidare. Vi passeras av ett gäng glada tonåringar som alla fått sina kinder målade med flaggor och björnar i de ryska färgerna blått, vitt och rött.

OAR må vara det som gäller vid OS, men för de tillresta anhängarna finns det bara en nation i hjärtat.

Sports House i Gangneung.
Tack och adjö från Sports House. Sports House i Gangneung. Ryssland,Vinter-OS i PyeongChang 2018