Hoppa till huvudinnehåll

Simon Gripenberg kombinerar konst och teknik i vinddrivna iskaruseller

Simon Gripenberg och Janne Käpylehto.
Simon Gripenberg och Janne Käpylehto. is,konstutställningar,konst

Bildkonstnären Simon Gripenberg i Jakobstad kombinerar konst med teknik, naturvetenskap och forskning. Just nu är Gripenberg aktuell med vinddrivna iskaruseller.

Nästa helg deltar Simon Gripenberg i en stor iskarusellfestival i Lojo tillsammans med uppfinnaren, författaren och festivalens initiativtagare Janne Käpylehto. Bland annat tio iskaruseller, underhållning, renar, igloor och mat och dryck står på programmet.

- Jag kommer att delta med två karuseller som roterar med vindkraft, säger Simon Gripenberg.

Teknikern som sadlade om

Simon Gripenberg började med att studera teknik men sadlade om och utbildade sig till bildkonstnär. Men teknik kombinerad med miljötänk och en stor dos lekfullhet löper som en röd tråd genom hans skapande.

Just nu arbetar Gripenberg med ett ettårigt stipendium från Suomen Kulttuurirahasto och en del av det projektet förverkligas genom att han bygger iskaruseller.

Simon Gripenberg.
Simon Gripenberg. Konstnär

I de vinddrivna iskarusellerna som Gripenberg konstruerat utnyttjar han isens låga friktion. Genom att placera vindturbiner på skidor eller medar roterar de smidigt kring den axel som fästs i isen. I en annan version sätter vinden det stora isflaket i rotation.

Bakom hans projekt finns ett allvar, Gripenberg vill utreda om det är möjligt att på ett enkelt och miljövänligt sätt mellanlagra energi i stora roterande isflak.

- I det här skedet är det mest ett utforskande konstprojekt, den praktiska nyttan finns inte riktigt ännu.

- Men när vi monterade en segelkonstruktion på en liten iskarusell så roterade den riktigt bra fastän vindstyrkan bara var fyra meter per sekund och isen vägde omkring 6000 kilo, säger Simon Gripenberg.

Simon Gripenberg.
Simon Gripenberg. is,konst

Medan kollegan Janne Käpylehto gör stora iskaruseller med upp till 100 meter i diameter med artister och skridskoåkare på flaket så nöjer sig Gripenberg med mindre karuseller med en diameter på omkring 6 meter.

- Det centrala är idén och att med vindens hjälp få karusellen att rotera av sig själv.

Långsamma lösningar

För det finns ett allvar bakom Gripenbergs projekt, en oro för vad som händer med vårt klimat när vi använder allt mera energi.

- Det är ju det som de har tankarna bottnar i, att jag på riktigt är bekymrad för biosfärens tillstånd. Jorden går ju inte under, det är inte det som det handlar om. Men samhället kommer att förändras med flyktingströmmar och andra stora utmaningar, säger Gripenberg.

Slow tech och miljö

När vi i dag pratar om high tech och snabbhet så vill Simon Gripenberg slå ett slag för slow tech eller varför inte low tech.

- Mycket i samhället är high tech, och behöver också vara det. Men
vissa saker kunde vi lösa enklare, tänker jag. Baksidan av allt mera avancerad teknologi är den miljömässiga aspekten av det stora energibehovet.

Istället för att stå på sidan och kritisera jobbar Gripenberg med att söka lösningar i på problem och utmaningar genom långsamma processer och enkla konstruktioner, där det är möjligt.

- Med konstprojekten vill jag lite lekfullt undersöka om man till exempel kan utveckla en vindturbin som roterar på is som ett alternativ.

Simon Gripenberg.
Simon Gripenberg. konst

Bor man nära sjön kunde man montera upp en lätt och enkel konstruktion till vintern.

- Kanske inte allt behöver vara permanenta kraftverk. Via konsten vill jag göra de här konstruktiva vinklingarna och lekfullt fundera på hur man kunde lösa saker, säger Simon Gripenberg.

Lånar ut sina idéer

Det är framförallt idéskapandet och teknisk problemlösning som intresserar Gripenberg. Han vill också gärna väcka ett intresse för teknik och vetenskap bland barn och unga och inspirerar människor till att tänka annorlunda

Ofta använder Simon Gripenberg återvunnet material i sina konstprojekt.

- De här projekten är lekfulla och kan göras med nästan noll-budget. Man behöver inget risk- eller startkapital. Därför kan alla som vill prova på.

I samma anda delar Gripenberg därför med sig av sitt material genom en öppen licens. Det är fritt fram att låna hans idéer eller spinna vidare på dem.

- Jag tilltalas av open source och do it yourself-kulturen, att människor kastar ut idéer som fungerar eller kanske inte fungerar, säger Gripenberg.

Sen kan någon annan bygga vidare på hans idéer. Till exempel hans vertikala vindturbiner är ett projekt som fungerat bra och kan utvecklas vidare.

- Alla har rätt att experimentera, man behöver inte vara bildkonstnär till det, säger Simon Gripenberg.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten