Hoppa till huvudinnehåll

Bill Gates: Jag har betalat mest skatt av alla – och borde betala mer

Bill Gates 25.1.2018.
Bill Gates 25.1.2018. Bill Gates 25.1.2018. Bild: EPA-EFE/GIAN EHRENZELLER Bill Gates

Grundaren av bolaget Microsoft, miljardären Bill Gates anser att han borde betala betydligt mera skatt än vad han gör nu.

Enligt Gates borde staten kräva superrika människor - i likhet med honom själv - på betydligt mera i skatt. Han anser att dessa människor bör medverka till att skattesumman växer ordentligt.

- Jag bör betala högre skatt, sade Gates nyligen i en intervju för CNN.

- Jag har betalat mer skatt - över 10 miljarder dollar - än någon annan, men staten borde kräva människor i min position på betydligt högre skatter, sade Gates.

Gates är den näst rikaste mannen i USA efter Jeff Bezos på bolaget Amazon. Hans rikedomar överstiger 90 miljarder dollar.

Risbastu för Trumps skattelagar

Bill Gates skrädde inte orden då han uttalade sig om USA:s nya skattelag som innebär att skatten för företag sänks.

Enligt Gates är det en lag som inte tar ett steg framåt - utan en lag som tar ett steg bakåt.

Förmögna människor tenderar att samla på sig betydligt fler förmåner än vad medelklassen eller de fattiga kan― Bill Gates

Han påpekade att det är de superrika som får de största fördelarna av skattereformen trots att republikanerna har hävdat att skattelindringarna kommer att gagna den arbetarklassen och medelklassen i USA.

- Förmögna människor tenderar att samla på sig betydligt fler förmåner än vad medelklassen eller de fattiga kan vilket går helt emot tanken om att skyddsnätet måste stärkas med hjälp av de höga skatter som människor på toppen kan betala, sade Gates.

På frågan om vad han anser om den tilltagande ojämlikheten i USA svarade han: Alla avancerade demokratier bör tänka på det här.

Gates sade också att de styrande borde fråga sig varför de inte arbetar mer för alla de människor som lever under svåra förhållanden.

Gates har gett ifrån sig över 40 miljarder av sin personliga förmögenhet till välgörenhet.

Läs också