Hoppa till huvudinnehåll

Damlejonen chanslösa mot USA – amerikanska lagkaptenens knätackling matchens samtalsämne

Finland gjorde vad de kunde mot förhandsfavoriten USA men förlorade till slut med 0–5. Semifinalen överskuggades av en ful knätackling som domarna missade helt och hållet.

I gruppspelet slog USA Finland med 3–1 och inför semifinalen hade Damlejonen små förhoppningar om att kunna ta sig till historiens första OS-final.

Det var ändå USA som fick en drömstart då Nora Räty fick ge sig efter dryga två minuters spel. Gigi Marvin inledde målskyttet, framspelad av lagkaptenen Meghan Duggan och Amanda Pelkey.

Domarna missade solklar utvisning

Efter halva perioden var USA:s kapten Duggan inblandad i matchens obehagligaste incident.

Dughan försökte stoppa Finlands Ronja Savolainen i anfallsändan men han inte med den finländska backen. Meghan Duggan sträckte ut benet då hon var sen och träffade olyckligt Savolainens högra knä med den följden att finländskan föll omkull och gled in i sargen med hård fart.

Huvuddomarna från Tyskland och Slovakien hängde inte med i svängarna och Duggan klarade sig utan något som helst straff. Savolainen hjälptes ut ur rinken men kunde som tur ännu återvända till matchen.

USA punkterade semifinalen i mellanperioden

Amerikanskorna inledde och avslutade öppningsperioden på bästa möjliga vis. Vid tiden 18.38 överlistade Dani Cameranesi Räty i det finländska målet och Damlejonens uppförsbacke började se skrämmande hög ut.

I mitten av period nummer två tog Saara Säkkinen och Rosa Lindstedt en utvisning var inom loppet av 37 sekunder.

Amerikanskorna trummade på och 3–0-målet kom i spel med fem mot tre och 4–0 stod det efter att Hillary Knight hittade rätt med en spelare mer på isen.

USA knöt säcken på nolltid

Om det ännu fanns någon som trodde att Finland skulle vända på steken i den tredje perioden så försvann det hoppet efter 45 sekunder. Dani Cameranesi sköt in sitt andra mål i semifinalen och resten av matchen var en enda lång väntan på slutsummern.

USA vann matchen med 5–0 och möter antingen Kanada eller OAR i torsdagens final. Finlands kamp om historiens tredje bronsmedalj i damhockeyn fortsätter på onsdag klockan 09.40.

Semifinal

USA–FIN 5–0 (2–0, 2–0, 1–0)

02.25 1–0 Marvin (Duggan,Pelkey)
18.38 2–0 Cameranesi
33.21 3–0 Lamoureux-Davidson (Pan) PP2
33.55 4–0 Knight (Morin,Coyne) PP
40.45 5–0 Cameranesi (Brandt,Kessel) PP

Målvakter:
Rooney 2+ 7+ 5 = 14
Räty 9+16+ 8 = 33

Läs mera:

Videon är inte längre tillgänglig

Domarna medgav sin miss: fel domslut gjorde semifinalen svårare för Damlejonen

Med 0–5 på tavlan finns det inte mycket att förklara bort. Men Finlands kamp mot USA i OS-semifinalen hade kunnat få en annan utveckling om en ful knätackling mot Ronja Savolainen hade bestraffats enligt regelboken.