Hoppa till huvudinnehåll

Från lektion till lektion med buss – eleverna i Söderkulla skola flyr dålig inomhusluft

Elever stiger på buss.
Femte- och sjätteklassarna på väg tillbaka till Söderkulla skola efter några timmar i Gesterby skola. Elever stiger på buss. Bild: Yle/Daniela Ilvonen elever,söderkulla skola

Stort pusslande med elever och lärare då Sibboskolan tvingas verka på tre olika ställen.

Gesterby skola har sett bättre dagar. Fasaden är i behov av många arbetstimmar. Nu fylls det gamla skolhuset av elever från Söderkulla skola. Inne hos klass 5 b är det bildkonsttimme på gång.

Två årskurser, allt som allt 50 elever, är evakuerade hit för åtminstone hela vårterminen. För att skoldagen och undervisningen ska lyckas åker eleverna ofta buss mellan Gesterby och Söderkulla. Då missar de sin rast.

- Inte är det så jättekiva att sitta i bussen en kvart, säger Ida Laitinen. Det går men är inte roligt.

Hon, Vanessa Lindman och Rasmus Siira började sin skoldag i Söderkulla med historielektion och de gamlas dans. Sedan åkte de buss till Gesterby för att ha mera historia och bildkonst

- Man missar lite av lektionen då man åker buss. Hellre skulle jag använda den tiden till att forska, säger Rasmus Siira.

Skolelever inne i korridoren.
Vanessa Lindman, Ida Laitinen och Rasmus Siira. Skolelever inne i korridoren. Bild: Yle/Daniela Ilvonen elever,Söderkulla,Vanessa Lindman,Ida Laitinen och Rasmus Siira.

Om en liten stund väntar en ny bussfärd tillbaks till Söderkulla skola och en filmvisning. Mellan skolorna är det ungefär nio kilometer.

- Jag tycker om den här skolan fast Södis är lite bättre, då den är större och där finns alla andra, men maten är god, gården är bra och bygganden är trevlig, säger Vanessa Lindman.

- Nog skulle man hellre vara i Söderkulla, den här skolan är jätteliten när vi är både femmor och sexor här. Det blir lite trångt i en så liten byggnad, säger Rasmus Siira.

I Gesterby Skola har de äldre eleverna nu gått i två veckors tid. Efter sportlovet kommer förskolan och 30 elever att flytta från Söderkulla skola till Box skola.

Gammal skolbyggnad.
Gesterby skolas hus är inte i bästa skick. Gammal skolbyggnad. Bild: Yle/Daniela Ilvonen Skola,gesterby skola

För rektor Jan-Erik Nyqvist gäller det att pussla rätt för att få skolvardagen att löpa så smidigt som möjligt.

- Vi har ju en viss vana att flytta och starta upp verksamhet från tidigare år, så jag skulle säga att den här flytten hittills har varit den enklaste. Vi har börjat få en viss rutin.

Med skolverksamhet på tre olika ställen kommer han som rektor att ha svårt att kontinuerligt träffa alla elever och all personal. Redan tidigare har Nyqvist talat om att stressnivån i skolan är hög.

- Stressen är nog konstant på en hög nivå, tyvärr är det på det viset. Det har varit ett jobbigt läsår och ser ut att bli så också de kommande åren.

Närbild på man.
Rektor Jan-Erik Holmqvist. Närbild på man. Bild: Yle/Daniela Ilvonen Rektor,jan-erik holmkvist

Tanken är att Söderkulla skola i höst ska verka i baracker eller som rektorn säger: paviljonger.

- Ännu vet vi inte riktigt om de är på plats och klara att användas då höstterminen börjar. Vi kommer att informera föräldrarna senare i vår.

Vad som händer med den gamla huvudbyggnaden är ännu oklart. Om två år är det tänkt att Söderkulla skola ska flytta till ett nytt skolkomplex vid Fröken Miilis väg.

Läs mera:

Skolmatsal i Söderkulla

Stor oro för lärares och elevers hälsa i Söderkulla skola - Sibboföräldrar kräver baracker

Många föräldrar kräver att elever och lärare å det snaraste ska få flytta in i baracker vid Söderkulla skolcentrum. Oron var påtaglig då föräldrar informerades om läget i skolan på onsdag kväll.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland