Hoppa till huvudinnehåll

Historiskt norskt OS-guld i lagbacken – rutinerade Ahonen Finlands bästa länk

Janne Ahonen landar ett hopp i OS
Janne Ahonen hoppade över 120 meter i båda sina hopp. Janne Ahonen landar ett hopp i OS Bild: Lehtikuva Vinter-OS i PyeongChang 2018,backhoppning,Janne Ahonen

För första gången någonsin har de norska backhopparna vunnit lagtävlingen i OS. Finland gick till andra omgången och slutade på åttonde plats.

Finland ställde upp med kvartetten Janne Ahonen, Andreas Alamommo, Jarkko Määttä och Antti Aalto i lagtävlingen i stora backen. Laget lyckades knipa en åttonde plats i den första omgången och därmed säkra två hopp.

Veteranen Janne Ahonen som gjorde sitt sjunde OS stod för de bästa blåvita hoppen i tävlingen. Ahonen hoppade 122,5 meter i första omgången och 120,5 i andra. De övriga tre hopparna kom inte över 120 meter och Finland lyckades inte förbättra placeringen i den andra omgången.

– Jag skulle ha velat prestera bättre i OS och glädja alla där hemma i tv-sofforna. Nu ska jag slutföra den här säsongen och sedan fundera på framtiden, säger Ahonen till Yle.

Norge med Daniel Andre Tande, Andreas Stjernen, Johann Andre Forfang och Robert Johansson i laget ledde efter den första omgången och de stod också som segrare efter två hopp.

Norge vann med 22,8 poäng före regerande olympiska mästarna Tyskland. Bronset gick till Polen. Guldet var Norges första någonsin i lagbacken i OS. I VM-sammanhang har landet tre guld i lagbacken.

Resultat:

1. Norge 1098,5 (Tande, Stjernen, Forfang, Johansson)
2. Tyskland 1075,7 (Geiger, Leyhe, Freitag, Wellinger)
3. Polen 1072,4 (Kot, Hula, Kubacki, Stoch)
4. Österrike 978,4
5. Slovenien 967,8
6. Japan 940,5
7. OAR 809,8
8. Finland 790,4